Само Breaking.bg :„Руската връзка“ на Николай Банев

Това ли са руските лобисти ?

0
1456
банев
Братът на Владимир Потанин-Ярослав до Николай Банев на форум в Москва.

Арестуваният олигарх в „топла връзка“ с един от най-богатите руснаци-Владимир Потанин

Арестуваният олигарх Николай Банев обсъждал по нелегално внесен мобилен телефон в килията помощ от руски адвокати и създаване на прорурска „евразийска“ партия с лобисти на Москва. Целта била да го извадят от ареста.

Това обяви тази сутрин по Би Ти Ви зам.-главният прокурор Иван Гешев. Той окачестви действията на Банев като национално предателство.

Кои са руските лобисти Гешев не спомена. Проверка на Breaking.bg показа, че Банев е тясно свързан с фамилията на руския милиардер Владимир Потанин, определян от „Форбс“ като осми по богатство в Русия и 77 в света по богатство с доходи от над 14,4 млрд. долара.

Потанин е собственик на компанията „Норилски никел“, която произвежда злато и платина, на редица компании, банки и медийния холдинг „Профмедия“, който притежава големи руски вестници сред които „Комсомолская правда“ и „Известия“. Владимир Потанин е бивш вицепремиер в правителството на Виктор Черномирдин през 1996-1997 г. Притежава и най-големият ски курорт в Сочи, изграден за зимната олимпиада-“Роза Хутор“ в Красна поляна.

Николай Банев има обща фирма с брата на Владимир Ярослав Потанин. Фирмата се нарича „Потанин и Банев Инвестмънт“ООД и е регистрирана през 2012 година.

Компанията се занимава с туризъм, реклама, транспорт и търговия. Самият Банев се хвали с това със снимка на сайта си Eurasiabg.

На нея родният олигарх позира заедно с Ярослав Потанин, представен като сътрудник и брат на един от „най-богатите предприемачи в Русия“, руският медик проф. Григорий Флакс и руския бизнесмен от индийски произход Четан Вани. Снимката е на форум на страните от ОНД в Москва през март 2017 г.

Флакс имат обща фирма в България-ПОТАНИН ФЛАКС НЕДЯЛКОВ ИНВЕСТМЪНТС, регистрирана в Бургас с предмет на дейност търговия, строителство, енергетика.

Според запознати Потанин-брат и компания са били чести гости на Николай Банев в курорта „Русалка“. Вероятно защото родният олигарх им дължи доста пари, които взел като заем, но не върнал.

Остава да чакаме дали прокуратурата ще каже, кои са руските лобисти обещали руски адвокати на Банев. И дали ще му повдигнат обвинение за национално предателство, както обяви прокурорът Гешев.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here