Институциите сътвориха пълна каша с „терористи“ у нас

Думите на Румяна Бъчварова били изтълкувани погрешно

0
104
терористи
Румяна Бъчварова в Харманли

МВР-има заподозрени за атентати-прокуратурата-няма такива

Българските власти имат информация за 3-ма или 4-ма чужди граждани, които са свързани с разпространяване на информация във фейсбук за готвен терористичен акт в България, каза вчера на ГКПП Капитан Андреево министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова. Сигналът е постъпил по дипломатически канали, а МВР и ДАНС са реагирали на него. Чужденците са намерени, проверени са им документите и вероятно няма да останат на територията на страната, каза още Бъчварова. Те не са задържани и се работело за предотвратяване на такива действия.

Думите ѝ в отговор на журналистически въпроси обаче бяха изтълкувани погрешно. Бързо се тиражира информацията, че МВР работи по чужденци, които са готвели терористичен акт. От силовото ведомство бързо уточниха недоразумението. Час по-късно се намеси и прокуратурата.

“По повод заявеното от министъра на вътрешните работи г-жа Румяна Бъчварова за получен сигнал за терористична заплаха и провеждащи се действия срещу чужди граждани прокуратурата съобщава, че до момента не е постъпвала информация за подготвян терористичен акт на територията на Република България.

Такива данни не са представяни в прокуратурата и от МВР”, казват от държавното обвинение. В събота се появи информация в британската преса и във фейсбук, че афганистанци, които живеят на Острова, търсят съмишленици за подготовка на терористичен акт в България. Причината били размириците в бежанския център в Харманли в края на ноември. Тогава над 2000 мигранти нападнаха полицаи, хвърляха по тях камъни, палиха гуми и чупиха държавното имущество. Размириците бяха овладени за часове, а МВР награди униформените, които участваха в операцията. Над 400 души от центъра за бежанци бяха арестувани, а прокуратурата проверява и данни за полицейско насилие над чуждите граждани. Събитието получи отзвук и в чужбина.