„Свилоза“-Свищов спира работа

Северозападното държавно предприятие не изпълнява своите договори към фирмата

0
112
свилоза
Свилоза спира работа заради липса на дървесина
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Ясен Киров - ГЕРБ/СДС
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС
Ясен Киров - ГЕРБ/СДС

Причината е липсата на доставка на дървесина от горското

Производителят на целулоза „Свилоза” АД отново спря работа заради липса на суровина. Изключително негативното развитие на пазара на дървесина в България от началото на 2017 г., продължава и сега. Липсата на достатъчни количества дървесина доведе до драстичен скок на цените през третото и четвъртото тримесечие на годината. Запасът от дървесина, с който „Свилоза“ АД разполагаше в началото на годината, вече не съществува и дружеството е на прага на зимата с празни складове. Това съобщават от дружеството в писмо до медиите.

Основна причина за тази критична ситуация е системното неизпълнение на сключените договори за доставка на дървесина от Северозападното държавно предприятие. В края на 2017 г. все още има неиздължени количества по договор от 2016 г., а доставките на количествата за 2017г. в повечето от горските стопанства изобщо не са започнали. Опитите да се закупи дървесина от свободния пазар също се оказаха неуспешни поради голямото търсене.

Престоят ще доведе до значителни загуби за предприятието. Това ще наруши изпълнението на сключени международни търговски договори и ще нанесе непоправими щети на имиджа на завода като коректен партньор, както и на многохилядните акционери на публичната компания.

ГЕРБ/СДС

Ръководството на „Свилоза“ АД е информирало всички държавни институции за така създалата се ситуация. Взеха се съответните управленски решения, но за съжаление няма конкретни резултати за преодоляване на изоставането.