Седем месеца отсрочка за новите касови апарати

Това стана ясно след среща на премиера с представители на бизнеса

0
62
апарати
Срещата на Борисов с представители на бизнеса. СНИМКА: ПРЕССЛУЖБА НА МС

Това важи за около 170 000 нови устройства

„Седем месеца ще търсим решение за интегриране на новата наредба за касовите апарати.“ Това заяви след срещата на министър-председателя Бойко Борисов с бизнеса финансовият министър Владислав Горанов.

По думите му обаче след тази отсрочка нови 7 месеца няма да има.

Той препоръча на IТ-специалистите да седнат и да използват времето за писане.

По думите му няма да има умуване на наредбата, а ще се търси път за нейното прилагане. Горанов е категоричен, че тези 7 месеца няма да бъдат преодолени в очакване за нови.

Той подчерта, че основната цел на новата наредба е борбата със сивата икономика, тъй като голяма част от оборотите продължават да се укриват.

Председателят на БСК Радосвет Радев заяви, че най-важно в тази среща е бил диалогът.

„Беше изключително честна размяната на позиции“, посочи той.

Като особено удовлетворително от срещата той отбеляза, че предложенията на 60% от браншовите организации са чути. Радев заяви, че тези 7 месеца не бива да минат така, а да се направи една модерна наредба, която да бъде приложима и да създава добри условия за бизнес.

По думите членовете на БСК са получили уверение, че част от аргументите в Наредбата ще бъдат преразгледани и внимателно прецезирани.

Той допълни, че голяма част от лицензираните софтуери са изработени от български специалисти. Вчера от Националната агенция по приходите обявиха, че реалният брой на фискалните устройства, за които се налагат промени във връзка с промените, наложени от наредба Н-18, са около 170 хиляди.

От приходната агенция отбелязаха още, че държавата повече няма да пуска нови наредби за касовите апарати.

Преди седмица финансовият министър Владислав Горанов обяви, че наредбата се отлага, но това няма да важи за всички икономически оператори.

По думите му тези, които използват обикновен касов апарат, който не е свързан с компютърна система за управление на продажбите и са регистрирани по ДДС, срокът за нови касови апарати остава до 31 март. За тези, при които се налага подмяна на софтуера, срокът ще се удължи до края на септември.