Тестовете за толсистемата и пътищата започват на 16 август

Разговорите продължават и утре

0
29
пътища
Срещатата при премиера Борисов. СНИМКА: ПРЕСЦЕНТЪР НА МС

Това се разбраха превозвачите и регионалното министерство на среща при премиера

Всички сме за въвеждането на тол системата, тъй като българските пътища имат нужда от средства, за да бъдат ремонтира и рехабилитирани. Необходими са много повече средства за тази цел, защото към този момент приходите от винетната такса не са достатъчни. Те възлизат в размер на 370 милиона лева, а недостигът е от порядъка на 600 милиона лева. Това заяви на брифинг в Министерския съвет регионалният министър Петя Аврамова във връзка с тол системата след среща на представители на превозваческия бранш с премиера Бойко Борисов.

,,От утре продължават разговорите в конкретика, на ниво работни срещи, на които ще обсъдим какъв да бъде обхватът за републиканската пътна мрежа. На трето място с превозвачите се договорихме от 16-и август да започнат тестове в реално време, като всички заинтересовани страни дадоха съгласието си да монтират бордови устройства на автомобилите си, за да видим реалната картина на движение по пътищата у нас“, коментира министър Аврамова и допълни, че размерът на тол таксите ще бъде определен след изтичането на тримесечния тестови период.

,,В бъдещите разговори ще коментираме всеки един път. Мрежата ни в България е различна, ще представим карта на пътищата с нулева ставка от общо 10 800 километра“, отбеляза регионалният министър.

,,Вярвам, че ще намерим най-доброто решение за България, така че браншът да бъде конкурентноспособен и да продължи да се развива, но и ние да имаме достатъчно приходи в бюджета, за да ремонтираме пътищата в страната“, посочи още тя и в заключение добави, че системата би трябвало да започне да функционира от месец ноември, когато изтича тримесечният тестови период.

От своя страна представителите на превозваческия бранш изказаха своите благодарности на премиера за адекватната му реакция и проявеното разбиране.