След среща при министър Цачева: Търсят се пари за още надзиратели и нови охранителни системи на затворите

Търсят се варианти за помощни технически средства, които да бъдат услуга на работещите така, че да бъде по-безопасен тежкият им труд

0
98
оставка
Цецка Цачева

С пари от Норвежкия финансов механизъм ще се строи нов затвор край Кремиковци

Министър Цецка Цачева направи изявление след срещата с директорите на затворите. В съвещанието взе участие и ресорният зам.-министър проф. Проданов. 

В продължение на няколко часа говорихме за състоянието по изпълняването на наказанията, каза Цачева. По време на срещата в откровен диалог са били споделени проблемите в системата за изтърпяване на наказания. Обединихме се около необходимостта от изготвянето на последваща оценка на въздействието. Краткосрочни мерки са необходими в спешен порядък, за да се преодолее напрежението в системата. Работна група под ръководството на проф. Проданов до края на месец април ще преразгледа съществуващото щатно разписание, като ще се търси вариант за оптимизирането му, посочи правосъдният министър. 

Подкрепяме необходимостта от увеличаване на числената бройка на щатовете, които са необходими за нормалното функциониране на системата, посочи тя. По думите й, ще се търсят начини за осигуряване на средства в две посоки – увеличаване на числеността на заетите и по отношение на надзорно-охранителните системи. Търсят се варианти за помощни технически средства, които да бъдат услуга на работещите така, че да бъде по-безопасен тежкият им труд. 

Пълен преглед на зоните с повишена сигурност – за това също са се разбрали по време на срещата с директорите на затворите. По думите на Цачева има средства по Норвежкия механизъм –  35 милиона за строителството на изцяло нов затвор в района на Кремиковци. Има уточнен терен, посочи тя, като допълни, че затворът ще отговаря на всички европейски изисквания. В диалог сме с представителите на синдикатите, каза тя. По отношение на избягалите затворници Цецка Цачева коментира, че  от 2014 до 2017 г. има 51 избягали затворници. Трима от тях до момента не са установени , останалите 48 са върнати и изтърпяват наказанията си. Търсим организационни решения в рамките на настоящия бюджет, каза Цачева.