Собственикът на злополучната мина „Оброчище“ стана обвиняем

Натрупаните публични задължения към НАП са в размер около 1,5 млн. лева

0
93
оброчище
СНИМКА: АРХИВ

Британецът Дейвид Уелингс скрил за фалита на рудника

Управителят и представляващ „Евроманган“ ЕАД Дейвид Уелингс, собственик на злополучната мина „Оброчище“ в която миньорите протестираха за заплати, е бил привлечен като обвиняем от Районната прокуратура в Добрич.

Днес, 23 ноември 2017 г., с постановление на Районната прокуратура срещу него е било повдигнато обвинение, че в 30-дневен срок от спиране на плащанията на дружеството като негов управител и представляващ не е поискал от съда да открие производство по несъстоятелност – престъпление по член 227б, ал. 2 от НК, съобщиха от Апелативна прокуратура-Варна.

69-годишният Уелингс не бил открит на постоянния си адрес във Варна. Разследващите направили повторен опит да бъде установено местонахождението му, за да бъде призован. Намерен е бил в седалището на дружеството в село Църква, където му е била връчена призовка.

Управителят на „Евроманган“ е поданик на Кралство Великобритания, но е със статут на постоянно пребиваващ в България.

Районната прокуратура в Добрич е събрала достатъчно доказателства по делото, от които става ясно, че дружеството, на което с концесионен договор е отдадена мина Оброчище, е изпаднало в несъстоятелност от 30 юни 2016 г.

Натрупаните публични задължения към НАП са в размер около 1,5 млн. лева. За тези задължения НАП е образувала принудително изпълнение за събирането им. Отделно от тях „Евроманган“ ЕАД има задължения и към частни кредитори за доставки и транспорт около 100 000 лева. Само към „Енерго про“ ЕАД дружеството на Уелингс дължи около 200 000 лева.

Престъплението по член 227б, ал. 2 се наказва с лишаване от свобода до 3 години или с глоба до 5000 лева.