Соломон Паси: Само в руското посолство има 68 шпиони

0
67
Соломон Паси Снимка: Би Ти Ви

Извън него са неколкостотин и техните имена се знаят, твърди бившият външен министър

В България има руски шпиони. Само в руското посолство в София са около 68 души. Извън него са няколкостотин и техните имена се знаят, заяви пред Би Ти Ви президентът на Атлантическия клуб у нас Соломон Паси.

„Имахме великолепната възможност по повод отравянето на Скрипал в Лондон да изгоним един-двама от тях, но не го направихме“, каза бившият външен министър.

В същото време Паси подчерта, че има „много по-високо мнение за руското разузнаване“. „То едва ли може да наеме шпиони, които да дойдат да обясняват, че не са шпиони“, посочи той.

„Ако аз съм човек на отмъщението, в момента ще ръкопляскам на това, което се случва. През 2005 г. същият този „русофилски кръг” ме обвини в шпионаж в полза на Израел заради това, че като външен министър бях премахнал възможността Русия да има достъп до тайните на МВнР”, каза още Паси.

Той иронизира русофилите у нас, като посочи, че такива у нас няма, защото, ако са – то децата им няма да учат на Запад, а в Русия. Притеснението му идвало от факта, че руската пропаганда била по-агресивна и мощна от когато и да било досега. „Руската пропаганда атакува умовете и сърцата на младите хора”, допълни Соломон Паси.

Вчера прокуратурата повдигна обвинение в шпионаж на председателя на Национално движение „Русофили“ Николай Малинов, след което бе освободен с гаранция от 50 000 лв.