Според едни медии Валентин Златев е свален от шефското място в „Лукойл“, според други е повишен

Не е много ясно каква длъжност ще заема той

0
397
горива
Валентин Златев

Пълна медийна каша около рокадите в дружеството

Истинска медийна каша настана в последните часове около шефа на „Лукойл“-България Валентин Златев. Според едни медии той е изгонен от компанията и свален, а според други е повишен.

Валентин Златев вече не е управител на „Лукойл България“. С протоколно решение на едноличния собственик на капитала на дружеството – регистрираното в Холандия „Лукойл Юръп Холдингс Б.В.“, от 19 април 2019 г. договорът на Златев е прекратен и той не представлява българското дружество, това съобщава сайтът Медиапул.

На негово място от Прага идва 44-годишният Булат Субаев, който в последните осем години е бил генерален директор на „Лукойл ЦИЕ и Белгия“ – дивизията на „Лукойл“ за Централна и Източна Европа. Преди това Субаев е бил шеф на дъщерната компания на „Лукойл“ в Белгия, според руски публикации.

В решението на собственика на „Лукойл България“ не се посочват причините за смяната на Валентин Златев, който е начело на дружеството от март 2008 г. Но според неофициална информация на Mediapool то е взето заради вътрешно разследване на дългогодишния представител на руската компания у нас за източване на българските ѝ активи. Неизвестно защо „Лукойл България“ все още не са съобщили официално за рокадата, след която Валентин Златев е понижен до председател на контролния съвет на дружеството.

Това е позиция без особено значение, но вероятно Златев е успял да я спазари благодарение на контактите си с премиера Бойко Борисов, твърдят източници, запознати със случая. Според тях решението за смяната на Златев е взето окончателно през последните две седмици, след безуспешни усилия от негова страна да предотврати смяната, пише „Медиапул“. Според сайтът на „24 часа“ е тъкмо обратното.

Валентин Златев поема контрола над „Лукойл“-България и над „Нефтохим“-Бургас, като е назначен за председател на Контролния съвет на дружеството, съобщава „24 часа“ като се позовава на пресслужбата на компанията.

Според изданието освен шеф на Контролния съвет Златев става и зам.-председател на Надзорния съвет на „Лукойл Нефтохим Бургас“.

На новата си, по-висока позиция, той ще координира цялостната дейност на двете дружества от групата на Лукойл и ще осъществява контролна функция над работата им, свързана с мястото им в социално-икономическия живот на страната“, пишат колегите.

А сега де !