Спряха от продажба над 60 лекарства за сърце заради канцерогенна добавка

Причината е във веществото валсатран, произведено от китайската Zhejiang Huahai и влагано от европейски фармацевтични производители

0
166
лекарства
Снимка: архив

Те се предписват за хипертония, инфаркт и сърдечна недостатъчност

Изпълнителната агенция по лекарствата обяви, че спира продажбата на 62 продукта, предписвани при хипертония, инфаркт и сърдечна недостатъчност, защото има вероятност да съдържат канцерогенна съставка, съобщиха от институцията.

Причината е във веществото валсатран, произведено от китайската Zhejiang Huahai и влагано от европейски фармацевтични производители. Агенцията уверява, че на пазара има достатъчно алтернативни лекарства, които могат да заместят забранените и препоръчва на пациентите да се обърнат незабавно към лекуващия си лекар.

Уточнява се още, че не всички партиди с валсатран включват и канцерогенното вещество. Zhejiang Huahai е докладвала за тези примеси на производителите на крайните лекарствени продукти в Европейския съюз, които използват активното вещество валсартан, за своето производство, а те са уведомили регулаторните органи в ЕС, се казва в съобщението. Европейската агенция по лекарствата и структурите в отделните страни работят съвместно, за да проучат степента на замърсяване при лекарствените продукти, съдържащи валсартан, и възможното им въздействие върху пациентите, които ги приемат.