Съпругът на Ирина Бокова в „пералня“ на 2,9 млрд. долара от Азербайджан

Парите отишли за лобистка кампания за отклоняване на критиките към управлението на президента Илхам Алиев

0
223
бокова
Калин Митрев

Разследване на британския вестник „Гардиън“ уличи Калин Митрев

Българска следа в огромна схема за пране на пари, изнася британският вестник „Гардиън“.  Разследването на колегите е установило, че елитът на Азербайджан е генератор на мащабна афера за 2,9 милиарда долара, а българинът Калин Митрев, съпруг на Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, е бил част от  тайна схема, с която властите в Азербайджан са налели колосални суми на политици и журналисти.

Това е станало в рамките на лобистка кампания, целяща отклоняване на критиките от управлението на президента на страната Илхам Алиев. Той е син на покойния Хейдар Алиев, някогашен първи секретар на Азербайджанската комунистическа партия, член на Политбюро на ЦК на КПСС, после и президент на Азербайджан.

Финансистът Калин Митрев е директор от 3 години за България, Полша и Албания в Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон, пише  в.“Гардиън“, направил със собствени сили мащабното разследване, което условно нарича схемата „Азербайджанската пералня“.

Между 2012г. и 2014г. повече от 16 000 плащания са минали по различни канали, като с близо 2.9 млрд. долара е плащано на известни европейци, купувани са луксозни стоки и са прани пари през мрежа от почти непрозрачни британски компании. Не е сигурно, че всички получатали са знаели за първоизточника на средствата, тъй като те са минавали по канали, прикриващи откъде идват, твърди изданието.

Данните показват платени суми през британски компании на Калин Митрев, българин, назначен в базираната в Лондон Европейска банка за реконструкция и развитие. Сумата от €425 000 за консултантски услуги са му платени от местна азербайджанска компания – Avuar Co.

Той признава за плащанията и казва, че са били дължими за легитимни бизнес консултации. Той отрича да е бил наясно с начина, по който те са придобити или с произхода им“, посочват от изданието. Митрев твърди, че е декларирал всички суми в България.

Раследването се основава на поверителни банкови данни, предоставени на датския вестник „Берлингске“ и споделени с Проекта за разследване на корупция и организирана престъпност (OCCRP), „Гардиън“ и други медии. Информацията обхваща 30-месечен период, пише Дневник.

Разкритието, че съпругът ѝ е консултирал азербайджанска компания, може да се окаже неудобно за съпругата на Митрев – Ирина Бокова, която бе кандидат за генерален секретар на ООН и в момента е директор на ЮНЕСКО.

Бокова връчи едно от най-високите отличия на ЮНЕСКО – медала „Моцарт“ – на първата дама на Азербайджан и вицепрезидент на страната – Мехрибан Алиева. Тя също така организира фотоизложба в щаба на ЮНЕСКО в Париж под надслова „Азербайджан – земя на толерантността“. Фондация Heydar Aliyev бе организатор на събитието.

Плащанията са се случвали във времето, през което Азербайджан беше под огромен натиск заради арести на активисти за спазването на човешките и гражданските права и журналисти, както и за наличието на изборни измами. От изданието посочват, че подобна „дипломация на черния хайвер“ се използва за заглушаване на критики от страна на ЕС и САЩ чрез подкупване на ключови международни чиновници“, припомня terminal 3.

Подробности за раследването са публикувани  в  „Монд“ и „Зюддойче цайтунг“. То се основава на поверителни банкови данни, предоставени на датския вестник „Берлингске“ и споделени с Проекта за разследване на корупция и организирана престъпност (OCCRP), „Гардиън“ и други медии. Информацията обхваща 30-месечен период.

„Биволъ“ твърди, че „около 800 000 евро от азърбайджанските милиарди са стигнали до български фирми и физически лица. Преводите към български банки са 19 на брой и са датирани от август 2012 до октомври 2014г.“, както и че част от плащанията са за съвсем легитимни цели.