Цветан Цветанов: Президента Радев обслужва чужди интереси

Според него БСП се опитва да извади България от ЕС

0
275
вето
Цветан Цветанов

Скандал между БСП и ГЕРБ заради обща декларация по случая „Скрипал“

Шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обвини президента Радев, че обслужва чужди интереси от трибуната на парламента. Поводът бе декларация на БСП, прочетена от Корнелия Нинова, с която се иска обща декларация на парламента по случая „Скрипал“.

„Г-жо Нинова, насочихте партията си към антиевропейска политика, да подкрепяте и да толерирате нарушаването на международното право. За пореден път слушаме едно, а действията са съвсем различни. Не чухме да споменете за нещо, че Русия наруши международното право спрямо Крим“, заяви Цветанов от името на ГЕРБ.

Какви бяха позициите на вашите народни представители след изборите в Русия? Имаше непристойно поведение от ваш народен представител, с обидни квалификации към държави от ЕС и САЩ“, допълни Цветан Цветанов. „ГЕРБ и правителството винаги сме отстоявали принципната позиция за спазване на международното право. Къде сте вие в тази посока? Призовавате за отмяна на санкциите, с което подкрепяте политиката на Русия спрямо Крим“, поясни Цветан Цветанов. „Не трябва днес да правим грешки, заради които децата ни няма да могат да ни простят“, призова той. „Ние сме за позиция, която да съответства на евроатлантическата ориентация на страната ни. Солидарността е изключително важна“, допълни той.

„Румен Радев определено обслужва чужди интереси, но не и да защитава националните интереси. Знаем много добре през 2016 година как си издигнахте кандидата за президент. Да ви говори нещо срещата с Решетников, припомняте ли си я“, попита той. „Призивът ми към президента Радев е да се придържаме към правомощията ни, които са регламентирани в Конституцията. Понеже чухме коментари, свързани с това защо не е съгласувано с него привикването на посланика ни в Русия – чл. 105 много ясно са разписани какви са правомощията на изпълнителната власт“, заяви Цветан Цветанов. „Когато излизате и говорите от трибуната, не мога да разбера кога сте искрени“, обърна се той към БСП.

Водите целенасочено страната ни към излизане от ЕС и насочването й в друга посока“, изтъкна Цветан Цветанов. „Не вярваме на лицемерието, когато показвате постоянно“, каза още Цветанов.