„Маркет линкс“: ГЕРБ са първа политическа сила, водят на ПП с над 3%

0
106
Проучването на "Маркет линкс".

Шест партии влизат в парламента

6 сигурни партии влизат в следващото Народно събрание, ако предсрочните парламентарни избори са днес. Това показват данните от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“, проведено сред 1020 пълнолетни граждани в периода 30 юли–5 август по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Според изследването ГЕРБ-СДС са първа политическа сила. Те събират 22,4% от заявилите, че ще гласуват. „Продължаваме промяната“ са на втора позиция с 19,1% подкрепа. Следват ги ДПС с 11,5%. БСП събира 10,9 на сто подкрепа. „Възраждане“ е на пето място – с 8,4 процента. С десета по-малко е резултатът на „Демократична България“ – 8,3 на сто. Това са нагласите сред гласуващите.

Под прага за влизане в 48-ото Народно събрание, но близо до границата е „Български възход“ – с 3,9%, „Има такъв народ“ събира 2,8 на сто. Не малък е процентът на тези, които все още не са решили за кого ще гласуват.

А ето каква е и мобилизацията за изборите. Ако в неделя има избори 49% заявяват, че със сигурност ще гласуват, колебаят се 14 на сто. 13 процента със сигурност няма да упражнят правото си на вот.