ГЕРБ: Служебните кабинети сътвориха безпрецедентен хаос

0
98
Десислава Атанасова

Тези кабинети се провалиха в най-важната задача – съхраняване живота и здравето на българите в COVID кризата, каза тя

„Вашите два служебни кабинета сътвориха безпрецедентен хаос във всяка област на обществения живот. И вместо да участват в разрешаването на политическата криза, я ескалираха и удължиха. Тези кабинети се провалиха в най-важната задача, която им поставихте – съхраняване живота и здравето на българите в COVID кризата”. Така се обърна към Румен Радев председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова от парламентарната трибуна преди гласуването на проектокабинета „Петков”.

Атанасова обвини президента, че „не разбира ролята на държавния глава в политическия живот на страна, нито ролята на служебното правителство в рамките на политическата криза”.

„Г-н Радев, вие назначихте служебните си правителство, на които поставихте три задачи – да се справят с ковид кризата, да организират избори, да подготвят Плана за възстановяване”, припомни Атанасова. Според ГЕРБ обаче вместо да участват в решаването на политическата криза, служебните правителства са я „ескалирали и удължили”.

„Имаше и заявки за ръст на чуждите инвестиции, за държавност и просперитет, но вместо това двата служени кабинета сътвориха безпрецедентен хаос и удължиха политическата криза“, каза Атанасова.

Според нея служебните правителства са се провалили в най-важната задача – съхраняването на живота и здравето на хората по време на пандемията.

„Обявихте План за действие, който беше приет и изхвърлен още на следващия месец, нито една мярка от него не беше въведена и цената са хилядите загубени човешки животи“, каза тя.

Атанасова обвини служебните кабинети за провала при ваксинацията.

„Проведохте избори, които бяха с рекордно ниска избирателна активност. Приложихте репресия и полицейски прийоми, а това доведе до рушене на доверието в партиите и в демокрацията“, каза още тя.

Освен това според нея правителствата са се провалили и при Плана за възстановяване. „Първо го забавихте, а след това писахте половин година нов план, но го направихте непрозрачно и загубихте милиони, които са в помощ на българите. Днес се оказва, че вашият план е направен на кайма, а пари няма“, скочи още Атанасова.