Язовири преливат, но опасност за населението засега няма

По пътя Плевен-Русе движението е затруднено

0
51
язовири
Снимка: архив

Отворени са всички магистрали, Дунав продължава да се покачва

Служителите на Министерството на вътрешните работи продължават да  оказват съдействие на местната власт в създадената организация с оглед сложната метеорологична ситуация в страната, съобщава МВР. В осъществяваните превантивни действия пожарни екипи подпомагат наблюдението на основните водни обекти на територията на страната.

По информация към 15,30 ч. няма опасност за населени места в страната.

Област Бургас. Язовирите в община Карнобат, Козарево и Екзарх Антимово преливат през преливниците си. В ниските части на село Сърнево има изградени диги с пясък. Няма пряка опасност за хората в района и тяхното имущество. Не е извършвана евакуация. 

Област ВидинОтчетено е понижение на нивото на р. Тимок с около 0,15 m. Наблюдението се осъществява от доброволното формирование на гр. Брегово. Бедственото положение в града Брегово е удължено със заповед на кмета на общината за срок от 7 дни.  Отменено е бедственото положение в с. Иново.

Област Враца. Язовир „Рогозен – 1“ пълен на 55 %. Няма данни за наводнени къщи и дворове. Към момента нивата на реките Скът и Огоста не застрашават населените места в района. 

Област Русе. Реките Янтра, Черни, Бели и Русенки  Лом са под критичните си нива.

Област Варна. Яз. Тича се изпуска с 18 куб. м/с. и прелива с 10,5 куб. м/с. Яз. Г. Трайков /Цонево/ е с общ обем 330 милиона кубични метра, не прелива, оставащ свободен обем 50 мил. куб. метра. Яз. Елешница  прелива с 6,5 куб. м/с. Река Камчия –леко повишение на нивото, което не създава опасност.

Област Кърджали. Язовир „Студен кладенец“ към 6 часа тази сутрин не прелива.

От ГДНП уточняват, че всички магистрали са проходими. Отворен за движение е пътят Търговище-Шумен-Варна. Ришкият проход е отворен.

Пътят Хасково – Русе (I-5) е затворен в посока Русе за автомобили над 12 тона. Отсечката Русе-Бяла е затворена за тежкотоварни коли и в двете посоки.

Пътят Шумен-Силистра е затворен за автомобили над 12 това и в двете посоки.

Пътят Плевен-Русе се опесъчава, движението там е силно затруднено. Подобна е ситуацията и на шосето Плевен-Ловеч.

Прогноза за водните нива на река Дунав за 23 и 24  март:

Русе – тенденция покачване – очаквано ниво 711 cm;

Силистра – тенденция покачване – очаквано ниво 675 cm.