Бившият шеф на районния съд в Раднево застава пред Темида

Заедно с него на съд отива и старозагорски адвокат

0
104
съд
Реформаторите не знаят какви са правомощията на главния прокурор

Натискал свидетели да се откажат от показанията си

Днес Софийска градска прокуратура (СГП) привлече към наказателна отговорност бившия председател на Районен съд Раднево – Евелин Драганов и адвокат Филип Горов от Адвокатска колегия в Стара Загора, за опит към лично укривателство, извършено в съучастие и в условията на продължавано престъпление – престъпление по чл. 294 ал.1 вр. чл.26 ал.1 вр чл. 20 ал.1 от НК. Това съобщиха от прокуратурата.

Наказателната отговорност на двамата е ангажирана, тъй като са събрани доказателства, че в периода 27.01.2017 г. – 31.05.2017 г. двамата заедно и по отделно са направили опит да спомогнат на лице, извършило престъпление – подсъдимата Люба Петрова, да бъде осуетено спрямо нея наказателно преследване, без да се споразумели предварително с нея.

Спрямо Петрова се води наказателно производство за документни и длъжностни престъпления, което се намира в съдебна фаза.

Действията им се изразявали в провеждането на срещи и разговори с двама от основните свидетели по делото, водено срещу Люба Петрова, в хода на които ги убеждавали да оттеглят показанията си срещу нея.

Действията на обвиняемите останали на фазата на опита, тъй като двамата свидетели отказали да променят показанията си.

Към периода на извършване на настоящето деяние Евелин Драганов не заемал вече длъжността председател на Районен съд гр. Раднево.

По отношение на Драганов и на Горов е взета мярка за неотклонение „подписка“.