Борисов: С европейската преспектива за Западните Балкани ще избегнем войните

Много се радвам, че в София Ципрас и Заев обявиха, че ще намерят решения за името на Македония, каза още премиерът

0
126
борисов
Бойко Борисов

Предлагаме на Европейския съвет компромисен вариант за мигрантите затваряне на европейските граници, обяви той

Прекрасно знаем, че всички държави от Западните Балкани не са готови и имат още дълъг път. Европейската им перспектива ще направи така, че да избегнем риска от войни, да задържим хората на Балканите. Това каза премиерът Бойко Борисов на Пленарната среща на Конференцията на комисиите по европейски въпроси на парламентите на ЕС.

Десетилетия сме воювали помежду си в различни войни и съюзи. Стотици хиляди са загинали. Най-близката война беше тази в Косово, пак на Балканите. Хиляди в масови гробове, разрушения и милиарди от всички нас за възстановяване. Мостът в Мостар беше възстановен преди месец. С Македония решихме да дадем пример. Успяхме да подпишем Договора за приятелство. Много се радвам, че в София Ципрас и Заев обявиха, че ще намерят решения за името на Македония, така че да не се налага Гърция да я спира, посочи той.

Горд съм, че успяхме Тачи и Вучич да си подадат ръце в София. Нещо, което не искаха да направят в Скопие. Положихме доста усилия и мисля, че има съществен напредък и оптимизъм, каза още премиерът.

На Европейския съвет ще защитавам компромисен вариант за миграцията – превенция, която включва затваряне на всички европейски граници. Без много да приказваме, да се оплакваме си създадохме надеждна охрана на българо-турската граница и не само на нея. От година и половина България има 0 миграционен натиск, заяви Борисовм, като подчерта, че България гарантира на 100% европейската външна граница.

Границата ни с Турция, сухопътна и морска, е колкото тази с Гърция. България в пълния обем си е свършила задачите. Предлагаме компромисен вариант за миграцията, който ще защитавам на Европейския съвет – превенция, която включва затваряне на всички европейски граници, каза още Бойко Борисов.