Временен икономически съвет към Столична община изработва мерки в подкрепа на бизнеса

0
11
Йорданка Фандъкова

Открива се фонд за банкови гаранции за кредити в размер на 1 млн. лева

Създавам временен икономически съвет, с който да изработим мерки за подкрепа на бизнеса в София. В него съм поканила икономисти и експерти, а целта ни е да помогнем на тези сектори, които са ключови за града ни и сега изпитват сериозни затруднения. Това написа във Фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова. Ето какво добави тя:

Предложенията, които имаме до момента са:

✔️ Освобождаване от наем за периода на извънредно положение на тези наематели на общински имоти, чиито обекти не са работили.

✔️ Освобождаване от такса „тротоарно право“ на тези търговци, които са затворили обектите си за периода на извънредното положение.

✔️ Фонд за банкови гаранции за кредити на малкия и среден бизнес, засегнат от кризата, в размер 1 млн. лв. Този финансов инструмент ще е към Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия.

С 2 месеца се удължава срокът за плащане с отстъпка на местните данъци (недвижими имоти и МПС). До сега отстъпката от 5% се ползваше до края на април, а сега срокът ще е краят на юни.

Тук можете да видите промените, които се правят със Закона за извънредното положение, който вече е обнародван, можете да видите тук: https://bit.ly/2QCl80v