Второ поред денонощие няма смъртен случай от коронавирус

0
25
Снимка: туитър

10 нови случая COVID-19 от 295 проби

10 нови случая на коронавирус са диагностицирали лабораториите през изминалия ден. Изследваните проби са 295 и нарастване за последното денонощие от 0.2%.

Заедно с последните случаи 2443 са общо заразените вече у нас.

Активните области са София, Сливен, Плевен и Шумен. Сред новите случаи има два на деца – 4-годишно и 13-годишно. Няма новозаразени медици, като те остават 253. Нови 18 души са излекувани вчера, така общо излекуваните са 880.

Втори ден няма починали с установена коронавирусна инфекция в болниците. Починалите българи от инфекцията остават 130 – 5.3%, като преобладават мъжете – 86 при 44 жени. Средната възраст на починалите е 67.2.

Кризата беше безпрецедентен стрес тест за здравната система, заяви главния държавен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той е убеден, че ще бъдат направени изводи, които ще се отразят в работата на здравната система. Кризата е показала силните и слабите страни на здравеопазването ни, включително и реално работещите и фиктивните болници. Кунчев вярва, че повече ще се работи с университетите и за обучението на студентите в насока инфекциозни заболявания.

Един от изводите е, че трябва да се укрепи системата на общественото здраве. РЗИ-та работят на предела на силите си вече четири месеца по думите на Кунчев. Но именно благодарение на служителите в здравните инспекции е организиран контролът както по границите, така и на близо 70000 карантинирани.

Доктор Кунчев подчерта, че вирусът е дал развитие на някои научни направления. Разработен е дезинфектант с наночастици, който не позволява развитието на вирусите. Нещата вървят оптимистично, но нека никога не забравяме, че трябва да спазваме мерките като осъзнат начин на живот, каза Ангел Кунчев. По мнението му българското Черноморие ще е най-безопасното, но трябва да спазваме лична хигиена, дистанция и дезинфекция.