Държавата и производителите: България е осигурена с храна, няма място за паника

0
23
Десислава Танева

Не се презапасявайте с продукти, обявиха те

„Българска храна има предостатъчно, за да посрещне всички нужди“, призова към спокойствие земеделският министър Десислава Танева, за да не се редят хората на опашки.

Има достатъчно зърно, мляко, месо, риба и консерви, увериха българските производители от различни браншове на общ брифинг заедно с нея в Министерския съвет, съобщава Дарик.

Има достатъчно храни, суровини и продукти, за да бъде изхранен българският народ за период от минимум две години, увериха от различните асоциации на хляб, млечни продукти, месни продукти, риба, консерви, вода и безалкохолни напитки. Те излязоха заедно пред медиите в Министерския съвет, за да успокоят хората.

„Всяко презапасяване ще доведе до отражение на семейния бюджет и изхвърляне на храна. Това е безсмислено“, призова Десислава Танева.

„Българските производители на храни са изключително конкурентноспособони, задоволят изцяло вътрешното потребление изцяло, заями Танева и припомни, че освен това ние изнасяме продукция. Зърнопроизводителите имат ресурси от няколко месеца до две години, дори да няма нова реколта. Няма никакво основание за притеснение в тази посока“, успокои земеделската министърка.

„В бранша „хлебопроизводство и сладкарство“ няма никакви поводи за паника, регулярно се изпълняват заявките, има по-голямо търсене на хляб, което ни радва“, заяви Мариана Кукушева. „Няма колега производител , който да е притеснен за суровината“, увери тя.

„Можем да спрем да ловим риба и да изхранваме цяла България една година“, похвалиха се от асоциацията на рибопроизводителите.

Десислава Танева пък добави, че в министерството вече работят дистанционно. „Извънредното положение е необходимо, за да има гаранция, че тази социална изолация ще се спази, за да ограничим заболяването. Вирусът не може да съществува и живее във външна среда, за да предполагаме, че може да е рисков“, каза Танева. Нашата индустрия отговаря на най-високите хигиенни изисквания, успокои тя.