Заради безумието днес – затвориха всички пазари

0
211
Снимка: архив

В София тържищата ще работят от 13 до 15 април, търговците няма да плащат наем

Пазарите ще работят от 13 до 15 април. Въвеждат се и допълнителни мерки по отношение работата на кооперативните и фермерски пазари.

Това става със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. В нея е записано, че се преустановява функционирането на кооперативните и фермерските пазари, както и цветните борси на 12 април и от 16 април до второ нареждане.

След заповедта на министъра столичният кмет Йорданка Фандъкова даде разяснения във Фейсбук. Ето какво написа тя:

Утре, 12 април, кооперативните и цветни пазари в София няма да работят. От понеделник до сряда (13-15 април) търговците ще могат да отворят и да продадат продукцията, с която разполагат. От 16 април пазарите се затварят. Мерки се въвеждат със заповед на министъра на здравеопазването г-н Ананиев.

За времето, в което не работят, търговците на общинските пазари няма да плащат наем, а 3 месеца след като се възстанови дейността им, ще плащат половината от наема. Това е предложението в подкрепа на търговците, което ще внеса за обсъждане в общинския съвет на 16 април.

Броят на посетителите в последните дни нарасна в пъти и осигуряването на нужното разстояния и ред, не могат да се гарантират дори и със създадените пропускателни пунктове и еднопосочност на движението. Това показаха проверките, които организирахме съвместно с полицията и столичната здравна инспекция. Именно множеството нарушения бяха причината още днес след обед да затворим Женския пазар.

Обсъдихме тези допълнителни ограничения и с ген. Мутафчийски, който също препоръча въвеждането им.

София е милионен град и спазването на мерките за физическа дистанция на много места е трудно. В същото време в града ни има най-много граждани заразени с COVID-19. Това са фактите, с които трябва да се съобразим, за да запазим живота и здравето на максимален брой хора.