Катастрофата с военния хеликоптер станала заради загубени рефлекси на пилотите

Причината-малко летателни часове

0
125
пилоти
Двамата пилоти са загинали заради малкото летателни часове.

Министерство на отбраната ще сключи договор за поддръжка на самолетите СУ-25

Предстои работа по сключване на договор за поддръжка и за възстановяване на летателната годност на щурмовите самолети Су-25, съобщи пред журналисти заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков.Той уточни, че се цели да се възстанови летателната годност на до 14 Су-25, съобщава Дарик.

В отговор на въпрос ясна ли е причината за катастрофата с вертолет Ми-17 през юни зам.-министърът посочи: „Това, което е споделил министърът на отбраната сутринта с кратката формулировка, че инцидентът е вследствие на загубени летателни рефлекси“.

При инцидента край авиобаза Крумово на 11 юни загинаха двама пилоти, а бордовият инженер бе ранен. Относно смъртта на двамата пилоти на Ми-17 край Пловдив в интервю на bTV по-рано през деня министърът на отбраната Красимир Каракачанов коментира, че основната причина за фаталния инцидент била „загубата на летателни рефлекси заради малкото летателни часове”.

Заместник-министър Величков напомни, че състоянието на летателната ни техника не е най-доброто и добави, че МО е предприело мерки за възстановяване на летателната годност не само на хеликоптерната авиация, но с подписването на договора за интегрирана логистична поддръжка и на изтребителите МиГ-29 до 2021 година.

Заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов коментира одобрения от парламента проект за придобиване на два многофункционални патрулни кораба като началото на модернизацията на Военноморските сили, като изрази надежда, че той ще бъде реализиран успешно. В момента се извършва експертна работа по него, а в петък на Съвета по отбрана на министъра ще бъде представено текущото състояние на проекта. Целта е до края на годината да се сключи договор.