Началникът на отбраната напусна заради ген. Радев

Двамата генерали имат дълга служба зад гърба си, като винаги Попов е бил началник на Радев

0
189
Ген. Константин Попов
Ген. Константин Попов

Оставката на ген. Константин Попов е без прецедент в най-новата ни история

Началникът на отбраната ген. Константин Попов е подал рапорт за освобождаване от военна служба и преминаване в запаса. Мотивите на военен №1 са свързани с бъдещата работа с новоизбрания президент – ген. Румен Радев, който до 1 август бе командир на ВВС. “С новоизбрания президент сме работили дълги години заедно и сме се намирали в отношения на военна субординация – началник и подчинен, което може да доведе до неудобство в бъдещите ни взаимоотношения”, коментира ген. Попов.

Той смята, че новоизбраният президент и върховен главнокомандващ трябва да работи с нов началник на отбраната. Попов е поздравил колегата си Радев с победата на президентския вот и му е пожелал успех. Двамата генерали имат дълга служба зад гърба си, като винаги Попов е бил началник на Радев. “Моралът винаги стои над властта”, заявил ген. Попов пред своите заместници и екипа на Щаба на отбраната, след като им обявил, че подава рапорт за напускане на армията.

“Мотивите ми са били единствено в интерес на Българската армия и позициите, които съм защитавал през 37 г. служба”, каза още генералът. Ген. Попов бе назначен за началник на отбраната на 9 февруари т.г. 2 месеца по-късно получи четвърта звезда на генерал – най-високо военно звание в републиката. Мандатът му е 4 г. и изтича чак през 2020 г.
Цялата служба на ген. Попов е преминала в поделения на ВВС – от младши пилот на изтребител, през 2 мандата командир на най-голямата ни авиобаза Граф Игнатиево и командващ ВВС, до зам.-началник на отбраната и накрая – неин началник. Завършил е с отличие военновъздушна академия в САЩ. По закон по рапорта му трябва да се произнесе президентът. Пред свои подчинени обаче Попов е заявил, че решението му е окончателно и няма опция да си оттегли рапорта за напускане, както преди година направи ген. Радев. Само един подобен прецедент има в българската история.

Преди 100 г. тогавашният началник на Генщаба ген. Климент Бояджиев хвърля оставка непосредствено преди включването на България в Първата световна война в знак на несъгласие с условията на българо-германската военна конвенция. Най-вероятно ген. Попов ще продължи да изпълнява задълженията си до 22 януари, когато Радев встъпва в длъжност.

Като възможни кандидати за най-високия военен пост в държавата се спрягат зам.-началниците на отбраната вицеадмирал Емил Евтимов и ген. Пламен Атанасов, както и командирът на Сухопътните войски ген. Андрей Боцев. В парламента оставката предизвика шок. “Не съм очаквал това от ген. Попов, не го приемам”, реагира вицеадмирал Пламен Манушев, който бе кандидат за вицепрезидент на ГЕРБ. Според лидера на БСП Корнелия Нинова пък “действията на Попов са в разрез с неутралността, която трябва да съблюдава по закон един началник на отбраната”.