Организират протест срещу антидържавната дейност на Светия синод

Пред провал и съвместното със Скопие честване на 24 май в Рим, пишат от фондация "Българска памет"

0
158
протест
Протестът е утре от 9 часа пред Светия синод

Поводът е отказът да БПЦ да бъде „майка“ на македонската църква

Фондация „Българска памет“ организира утре протест срещу Светия синод на Българската православна църква заради отказа й да стане „майка“ на македонската и решенията на Синода от 14 май.

Ето какво пишат от „Българска памет“ в страницата си във Фейсбук:

Скъпи приятели, утре в 9:00 ч. пред Синодалната палата /ул. Оборище 4/ се събираме, за да изразим гражданската си позиция и огорчение от откровената АНТИДЪРЖАВНА дейност, водена от Светия Синод.

Ще потърсим отговори от представителите на Синода във връзка с последното им решение от 14.05.2018 г., а именно:

ЗАБРАНА за духовниците от Българската православна църква да участват в планираното съвместно честване на 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия в Охрид, Р. Македония. В допълнение, двама български архиереи са получили забрана да присъстват дори като посетители на честването.

Скандалното гласуване е станало в ОТСЪСТВИЕТО на Патриарх Неофит, който пое отговорност да приемем подадената ръка от МПЦ да им бъдем Църква-майка в битката им за автокефалност.

Специално създадената комисия по върпоса БПЦ да стане Църква-майка на МПЦ е НЕФУНКЦИОНИРАЩА.

Няма НИКАКВИ действия за последните 10 години по въпроса за духовното единение с братята от 2-те страни на границата. Това компроментира усилията на България за мир и прогрес в региона.

Взетото на последното заседание решение е в ПЪЛЕН РАЗРЕЗ С ОБЕЩАНОТО от Светия Синод само преди 6 месеца и категорично демонстрира обслужването на външни антибългарски интереси.

Пред ПРОВАЛ е дълго-планираното съвместно честване на 24 май в Рим и общото поклонение на гроба на Св. Кирил, в присъствието на премиерите на 2-те страни.