Откриха граничният пункт Кайнарджа-Липница

Стойността му надхвърля 6 млн. евро

0
82
пункт
След откриването на пункта премиерът Борисов и колегата му Михай Тудосе прелетяха с хеликоптер до Варна за съвместно заседание на двете правителства. СНИМКА: ПРЕССЛУЖБА НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ

Румънският премиер Тудосе: Това е един символичен момент

Премиерът Бойко Борисов и румънският му колега Михай Тудосе откриха новия ГКПП Кайнарджа-Липница на българо-румънската граница.

Изграден е и трансграничен път Кайнарджа-Липница по програмата за трансгранично струдничество 2007 – 2013. Общата стойност надхвърля 6 млн. евро.

Съгласно Регламент на Европейския парламент българските и румънските гранични полицейски органи следва да прилагат съвместен контрол на общите граници, при който преминаващите през сухопътните гранични пунктове лица и превозни средства да бъдат спирани само веднъж с цел извършване на проверки при влизане и излизане.

От 2007 г. е в сила и междуправителствено споразумение на България и Румъния за съвместен контрол за преминаване на границата.

По силата на Споразумението и в съответствие с Кодекса на шенгенските граници, шосейният граничен преход е изграден на румънска територия, като са предвидени съоръжения за гранични проверки както на румънските, така и на българските гранични полицейски органи.

Това е един символичен момент (…), ден, който ще остане под знака на взаимното свързване и на общите усилия на двете страни, на двете правителства“, каза Михай Тудосе.

По думите му откриването на новия пункт е резултат от „усилията за задействане на всичко, което означава свързаност – локална, регионална, енергийна, за общата сигурност на двете страни“. „Поласкан съм, че заедно с премиера на България даваме старт на един ден, който, според мен, ще има стойност за общото бъдеще на двете страни“, заяви румънският премиер.

В церемонията по откриването на пункта Липница-Кайнарджа участваха също румънският министър на вътрешните работи Кармен Дан и българският министър на вътрешните работи Валентин Радев