От президентството не са давали сигнали за корупция в Агенцията за българите в чужбина

Давали се рушвети за ускоряване на процедурите по натурализиране

0
96
чужбина
Акцията в агенцията. СНИМКА: БИ ТИ ВИ

Арестуваният й шеф Петър Харалампиев криел документите за подкупите в бидони

От президентството не са били подавани сигнали за злоупотреби в Държавната агенция за българите в чужбина-ДАБЧ. Това обяви пред журналисти зам.-главният прокурор Иван Гешев. Сутринта държавният глава Румен Радев заяви, че е бил информиран за злоупотребите в агенцията и е изпратил всичко където трябва.

Прокуратурата даде подробности за акцията в ДАБЧ, с която беше пресечена мащабна корупционна схема за издаване на удостоверения за българско гражданство.

Зам.-главният прокурор г-н Иван Гешев обясни, че корупцията в ДАБЧ е била обект на разследване от Специализираната прокуратура от около година. От април има правомощия по случая и антикорупционната комисия. Той уточни, че в тази структура работи един кръг от много мотивирани хора, които плащат висока цена за това. Въпреки това работата им дава резултати, които не са наблюдавали преди в България.

Той благодари за подкрепата от страна на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор.

Отпуснато ни бе финансиране от МС за закупуване на нова сграда, в която специализираните структури на прокуратурата да вършат работата си. Структурите започват да се изграждат от нула. В голяма степен те излязоха от детската си възраст и започнаха да вършат това, за което са създадени, каза Гешев.

По думите на Гешев не са верни градските легенди, които циркулират по случая с ДАБЧ. Той категорично отрече, че разследването е започнало от сигнали от чужди служби. Това не е някакъв уникален корупционен процес, който не се е случвал другаде по света.

Той добави, че по случая става въпрос за една развита схема за издаване и придобиване на удостоверения за произход. Тя минава през най-ниските нива на посредници и стига до най-високите нива в агенцията.

Наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев, добави, чедо момента 4 лица са привлечени към наказателна отговорност, в това число и председателят на агенцията, главния секретар. Най-често гражданите от Западните Балкани и бесарабски българи от Украйна. По-голямата част от лицата, които искат това удостоверение, действително притежават такова гражданство, но хаосът и забавените преписки в агенцията отнема около година. Голяма част от паричните суми са давани, за да се ускори този срок. В същия ден, в който си платят, те са получавали документа.

Стана ясно още, че между 5 000 и 8 000 евро са били получаваните суми на най-ниското ниво. В Кюстендил са намерени пълни бидони с документи. Председателят е имал навика да си поддържа архив с документи от престъпната дейност, отбелязват разследващите.

От прокуратурата уточниха, че са извършени множество процесуално-следствени действия по случая. Иззети са множество доказателства. Те не изключват по случая да има още задържани, обвинени и събрани доказателства.

Гешев бе категоричен, че се работи по пресичане на корупцията по високите етажи на властта. Освен това разкри, че от президентството не са били подавани сигнали за злоупотреби в ДАБЧ. Той уточни, че няма да влиза в противоречие с президента, защото си върши работата, а не се занимава с политика.