Поставиха под карантина плевенското село Буковлък

0
13
Снимка: Pixabay

За 3 дни броят на заразените е 28

От полунощ здравните власти поставиха под частична карантина плевенското село Буковлък. Причината – повишаване броят на заразените от коронавирус сред местните.

Само за два дни броят на положителните за COVID-19 жители на селото е 24. А днес са установени нови 4 случаи на заразата, потвърди кметът Росен Русанов.

В селото маските отново стават задължителни за всички обществени места. „Това обаче е въпрос на самосъзнание и здравна култура“, казва Русанов.

В селото е изграден КПП, който проверява кой напуска и влиза в селото. Със забрана да напускат са заразените, както и контактните им лица, общо 40 души.

„Днес има още 4 нови случая на заразата. Предстои да бъдат взети още проби. Аз предупреждавах, че този развой на събитията е възможен, но в България е нормално да „впрягаш коня преди каруцата“, казва Русанов.

Той допълва, че в селото ще започне и масово тестване, както и сериозен контрол на хората, поставени под карантина. „Вчера имахме случаи, в които хора, заразени с коронавирус, се разхождаха по улицата“, обясни Русанов.