Почернени роднини пред парламента: Без милост за убийците

0
23
Близките носеха снимки на убитите си роднини. Снимка: Дарик

Имат 11 искания, сред които премахване на съкратеното следствие, което изключва доживотен затвор при самопризнания

Роднини и приятели на жертви на жестоки престъпления  протестираха пред парламента и настояха за спешни промени в българското наказателно законодателство. Те имат 11 иcкaния, сред които премахване на съдебното следствие, което в определени случаи намалява присъдата на извършителя при самопризнания с до 1/3.

Протестиращите внесоха подписка, инициирана от роднините на 7-годишната Криси, която беше убита в сливенското село Сотиря. „Искаме да кажем на депутатите и управляващите да променят законите, за да не бъдем разочаровани. Аз искам смъртното наказание за убиеца на Криси, но нямаме такъв закон“, каза бабата на Криси, цитирана от Нова тв.

На протеста присъстваше и Ваня Министерска – майката на Дарина, която беше убита заедно с нейното дете. Тя беше категорична, че убиецът на дъщеря й и внучка й – Викторио Александров, трябва да получи „доживотен затвор без право на замяна“. „Делото в момента е доникъде. все още няма обвинителен акт. Оказа се, че никой няма право да ни информира какво се случва“, каза Министерска.

Родителите на убитите се обедиха в група „Справедливост за тихите ангели“. „Тихите ангели, защото никой не ги чу, преди да бъдат убити, никой не ги чу, когато бяха убити и сега никой не чува нас – техните близки“, обясни Ваня Министерска.