Проливните дъждове наводниха Перник и Мало Бучино

Армията и полицията в готовност за действие в критични ситуации

0
147
наводнение
Наводнени са улици в Перник. СНИМКА: БНТ

Очаква се всеки момент реката край Берковица да прелее

Реката в софийското село Мало Бучино преля, заля мост и няколко къщи. Наложи се евакуация на от жителите й, съобщи Би Ти Ви.

Кметът на София Йорданка Фандъкова е в село Мало Бучино, където се работи по отстраняване на проблем във връзка с интензивните валежи, съобщи пресцентърът на общината.
На място са екипи на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ и пожарната. Очаква се и допълнителна техника.

За днес е в сила оранжев и жълт код за силни валежи и бурен вятър в 19 области, а със снеготопенето се засилва опасността за наводнения.

Валежите днес ще са най-силни в Западна и Централна България. В Източна България пък ще има изключително силни ветрове, които на моменти ще достигат до 80 километра в час. Опасно силни дъждове ни очакват и през уикенда. В неделя през нощта се чака и сняг. 

Към момента най-много дъжд се е изсипал в кърджалийската община Кирково – 56 л/кв.м, в Берковица – 37 литра, в Чипровци – 35 л/кв.м. Най-силен е вятърът по Черноморието и планините с 90 км/ч. 

Силен дъжд вали в Перник. Наводнени са улиците около Трета поликлиника в града.

Кметът на Перник издаде заповед за постоянно наблюдение на рисковите обекти на територията на общината във връзка с лошите метеорологични условия.

Ще се следят трите язовира общинска собственост, както и рискови точки в коритата на реките. Уведомени са всички кметове на население места да бъдат бдителни, за да не се стига до неприятни инциденти.

Засега няма данни за затворени пътни участъци, откъснати населени места, наводнения и аварии.

От четвъртък започнаха проверки на язовирите в страната.

Според експертите, които следят нивото на водата, състоянието на язовир „Кринец” над Банско не застрашава жителите.

Следят се постоянно нивата на язовирите и в областите Враца, Пловдив и Благоевград, каза пред Нова телевизия инспектор Иван Маринков от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. В областта от снощи действа кризисен щаб и засега няма данни за опасни съоръжения, добави той.

Военнослужещите са в пълна готовност да се притекат в помощ на населението предвид прогнозите за очаквани наводнения в различни области в страната.

Нивото на реката, която преминава през Берковица, се е повишило значително. Заради падналите дъждове – близо 40 литра на квадратен метър, и топенето на снега, коритото й започна да се пълни рязко още в четвъртък вечерта. 

Ако нивото се повиши само още метър, реката ще прелее.

Дежурни екипи на общината постоянно наблюдават критичните точки.