Проф. Балтов: Работата на „Пирогов“ не е затруднена, въпреки че 48 медици са заразени

0
6
Проф. Асен Балтов

Седем вече са излекувани

7 вече са излекуваните медици в „Пирогов“, а на други 14 души се очаква тази седмица да изтече карантината. Това обобщи шефът на спешната болница проф. д-р Асен Балтов, цитиран от DarikNews.

Той припомни, че случаите на заразени медици в лечебното заведение са общо 48. По-рано на брифинга на оперативния щаб стана ясно, че има още една заразена медицинска сестра. „Общо са 48, 7 са излекуваните. През тази седмица очакваме да мине карантината на още 14 – първата вълна на заразените в хирургичната клиника. Всички те са добре и чакат да имат два отрицателни теста и да им изтече 28-дневната карантина“, обясни Балтов. Други четирима медици са на лечение в болницата в средно тежко състояние, но се лекуват и подобряват.

„Пирогов е болница, до която на всички достъпът е позволен и немалко от хората идват без симптоми и няма как да бъдат разпознати, че имат такава инфекция, това е рискът“, призна шефът на лечебното заведение.

„Тук не става дума за смесване на потоци, а за спешни пациенти, при които няма време да се правят тестове“, разясни той.

Проф. д-р Асен Балтов обаче е категоричен – въпреки че има заразен медицински персонал, работата на „Пиргов“ не е затруднена.

„Пирогов има кадрови потенциал. Половината персонал е в отпуска, изчаква, ако има нужда да попълни необходимости“, добави той.