Само в Breaking.bg: Анкара с апетити към Археологическия музей

Турската държава трябва да предприеме мерки, пише вестник "Миллиет"

0
144
анкара
Археологическият музей в София

Турска медия тъжи, че там се пие алкохол, а не е джамия

Денем музей-нощем бар! Под такова заглавие турският вестник „Миллиет“ публикува репортаж за бившата османска джамия „Коджа Махмут Паша“, сега сграда на Археологическия музей в центъра на столицата.

Пратеникът на вестника Мерт Инан твърди, че сградата трябва да бъде върната на Главното мюфтийство и да служи за религиозна пропаганда, а не като заведение, вероятно визирайки разположеното срещу президентството заведение.

Градината на джамията, която е произведение със 523 годишна история и от българи и турци се знае като „ Голямата Джамия ”, вечерните часове се превръща в бар.

Невал Конук – преподавател в Катедрата по История и Изящни изкуства на Мармарския Университет, която лично на място е констатирала и заснела, разказа как кафето в градинката на историческата джамия се превръща в място за алкохол и развлечения.

Трябва да се предприемат мерки ”

Ето какво сподели госта ни относно впечатленията и констатациите направени на място за състоянието на историческото Османско произведение: „ Строежа на джамиятаКоджа Махмут Паша ” по известна в София като „ Голямата Джамия ” започва през 1451 г. от страна на везир Махмут Паша. Като джамията е довършена 1494 г. 20 години след смъртта на пашата.

В двора на джамията се помещават Медресе, водохранилище и чешма. По време на Османско – Руската война историческия молитвен дом се преобразува в болница. През следващите години се използва като библиотека.От 1892 година до днес се използва от Софийския Археологически Музей и вечер се превръща в място за алкохол и развлечения. Историческото Османско произведение би било редно да се включи в собствеността на Главно Мюфтийство. Градината на джамиятa, която е свещено място за молитви на мюсюлманите, използването й за място за развлечения и бар според мен е неуважение. Турция ” трябва да предприеме мерки”, пише в статията на „Миллиет“.

В нея е цитиран Осман Ибрахимов – едноличен отговорник за вакъфските имоти на Главно Мюфтийство.

Сърцата ни се късат ” . „ В свещения ни храм не трябва да позволяваме това неуважение”. Ибрахимов също така сподели „ тъй като храмът е държавна собственост и не е към Главно мюфтийство, не може да се използва като място за поклонения. Желанието ни е ,поне да не се позволява градината и да се използва като бар и място за развлечения”, пишат от „Миллиет“.