Скандалната шефка на столичните гробища отново е на работа

0
445
Скандалната шефка на гробищата Райна Божичкова отново е на работа.

Уж отстранената Райна Божичкова  се завърна с тормоз над подчинени

Скандалната шефка на столичното общинско предприятие „Гробищни паркове“ Райна Божичкова отново е на работа във фирмата след временното й отстраняване, алармираха нейни служители. Въпреки многобройните сигнали срещу нея за конфликт на интереси и корупция и скандали.

Божичкова влезе в новините в края на декември 2019 година след грандиозен скандал. Въпреки заповедта на премиера да не се харчат държавни пари за коледни банкети, Божичкова организира на 20 декември 2019 година мощен купон с марково уиски, специален кетъринг и чалга музика. Видео от събитието, с чалга гюбеци, се появи в интернет. Божичкова бе заснета как танцува чалга точно до оркестъра.

Това предизвика сериозен скандал и се наложи зам.-кметът на столична община Тодор Чобанов да разпореди дисциплинарна проверка. Според запознати след скандала, предизвикал много негативни коментари в социалните мрежи, шефката на гробищата заплашила подчинените си, че са нейни съучастници и ги грози същата съдба като нейната. Те трябвало чинно да се подчинят и да мълчат, че са харчени парите на народа, за поредното пиршество. Като преди купона пък били заплашвани от уволнения, ако не присъстват на него.

По време на проверката на Столична община, за да избегне уволнение, Божичкова предпазливо излиза в болничен. Как и под какъв претекст, се е сдобила с болничен – няма информация по въпроса. Никой не е проверил истинността на болничния лист.

Разбира се това е било много угодно, просто да се скрие от очите на медиите и хората, и когато всичко отшуми, да се върне на своя пост и да продължи с далаверите, казват запознати. През това време е назначена служебно друга жена на нейния пост. Днес, няколко месеца по-късно, когато всичко това отшумява, Райна Божичкова се връща на работа, сякаш нищо не се случило. Уволняват служебно назначеното лице.

За съжаление този скандал беше бързо забравен, но ние помним и продължаваме да следим развитието по темата! И днес, търсим обяснение, защо тази жена отново е възстановена на своя пост?

Срещу нея има подадени сигнали за конфликт на интереси и финансови далавери до МВР, прокуратурата и Столична община.

Според публикации в различни медии името на Райна Божичкова е замесено в скандал, свързан с нейната дейност в общинската фирма, а именно като любовница на собственика на погребална агенция „Покой“ -Славчо Величков.

Срещу нея е подадена и жалба от жената на собственика на агенцията, която твърди, че Райна Божичкова от години не спазва етичния кодекс на държавните служители и злоупотребява със служебното си положение. Измамената съпруга разкрива още, че жената, която разбива семейството и ,се появява с нов силиконов бюст, нови зъби и тотално нова визия, които очевидно не може да си позволи със заплатата си като директор на държавна работа. Тя намира и документ, на който ясно се вижда как нейният съпруг Славчо Величков превежда по сметката на Райна Божичкова сумата от 10 000 лева.

Жалбата на пострадалата жена.

В резултат на това жената решава да потърси отговор за действията на Райна Божичкова като за това посещава нейния кабинет. С надеждата да поговорят и да разбере повече, жената бива нападната от Божичкова и върху нея е упражнена физическа сила.

Веднага след това е потърсила медицинска помощ и е извадила медицинско свидетелство. Жената пише и жалби във 2-РПУ, София, които набързо са потулени. През това време Божичкова се е похвалила пред близки, че има много сериозни връзки и хора в общината и не могат да и навредят или да я отстранят от нейния пост.

Разкрития посочват, че скандалната шефка на ОП „Гробищни паркове“ е давала изпълнението на услуги на фирмата на своя любовник Славчо Величков,за които той е получавал многократно по високи суми от 10 000 лева, които той е вложил в нейния опит за разкрасяване. Като доказателство на това твърдение прилагаме копие от платежно нареждане от Славчо Величков към личната банкова сметка на Райна Божичкова.

Платежното на Величков към Божичкова.

Директорката парадирала и с това, че докато тя е на този пост, никой не може да уволни нейният подчинен Димитър Хаджикотев, който в разрез със Закона за конфликт на интереси, продължава да работи необезпокояван на гробищния парк въпреки, че съпругата му Марина Веселинова Дановска, с която той само фиктивно е прекратил брака си, има погребална агенция, която често е “препоръчвана” на гражданите, потърсили съдействие от служителите на ОП “Гробищни паркове” под натиска на Хаджикотев. Тях той държал под контрол като ги е заплашвал че зад него стои ВМРО и всички каменоделци поддържащи въпросната организация. Защо се премълчава?

Как една жена продължава да управлява държавно предприятие, въпреки скандалите, в които е замесена? Как една жена продължава да върти схеми за източване на държавни пари, без да ѝ бъде потърсена сметка за това? Какво се случва в момента? Това питат работниците.

За много далавери в ОП „Гробищни паркове“ сигнализират работниците.

Според тях продължава подмяната на документи и източването на държавната хазна от страна на дружеството. Ключово е също, че Божичкова има достъп до всички системи и може лесно да манипулира договори и финансови документи, така че да прикрие всякакви следи от злоупотребите си. Скандалната шефка явно си мисли, че случаите на злоупотреби могат да се забравят толкова бързо и че ще остане ненаказана.

Явно наистина дамата има сериозни връзки в общината а по думите и “и извън нея” , щом след такъв скандал не са взети никакви мерки и не е започнало разследване срещу нея. Ние искаме да попитаме хората от Столична община отговорни за случввщото се – защо една жена, замесена в няколко сериозни скандала, с множество доказателсва срещу нея, продължава да заема такъв важен пост? Така ли общината се бори с далаверите и корупцията, които при Божичкова надничат зад всеки ъгъл. Искаме да дадем публичност на темата и да се стигне до отговорно и обективно разследване, казват потърпевшите.

Ако Райна Божичкова продължава да управлява гробищните паркове на цяла София, кой ще носи отговорност за материалните щети които тя ще продължи да нанася на Столична община“, допълват те в сигналите.

Хората смятат, че е редно е прокуратурата, при всички налични доказателства, да се заеме с този случай и тази жена, която си позволява своеволия и заплахи да понесе наказателна отговорност за деянията си. Както тя, така и хората които я покровителстват!