Строителният надзор на „Железница“: Всички мерки и правила за безопасност са спазени

0
20
Снимка: 24 часа

Геологията е изключително проблемна, дъждовете са дали отражение, казва експертът Николай Костурков

„Причина за инцидента са прекалените валежи. Участъкът е изключително тежък, скалите са ронливи.“ Това каза в сутрешния блок на БНТ Стефан Тотев от „Джи Пи Груп“ – фирмата изпълнител на строителството на тунел „Железница“, където вчера трима работници пострадаха при срутване.

Това е един от най-сериозните проекти в страната, които се изпълняват в момента, отбеляза той.

„Технологията на изпълнението е по нов австрийски метод. Първо се прави пръскан бетон, след това рамки и предпазни мрежи. Технологията е абсолютно спазена. Не считаме, че колегите са допуснали грешка в процеса на работа, просто аварийна ситуация“, заяви Тотев.

„Има предписания на консултанта какво трябва да направим, за да консервираме. Строителството върви по график“, каза още Тотев.

Всички мерки и правила за безопасност са спазени, категоричен е Николай Костурков от фирмата, която осъществява строителния надзор. „Просто геологията е изключително проблемна, дъждовете са дали отражение. Това е обемно строителство, не е лепене на плочки в баня. Всички рискове съществуват. След приключване на работата на комисията строителството на тунела ще продължи“, каза Костурков.