Тестват 1000 полицаи, шофьори на линейки и автобуси

0
20
Бойко Борисов

В края вече може да се прецени натрупаният имунитет, който се извършва с изследване на антитела

След няколко дни на словесни престрелки между Кризисния щаб и Медицинския съвет, премиерът Бойко Борисов ги събра при себе си в Министерския съвет, след което заедно излязоха с общо решение за скрининг за коронавирус. Единодушно е било решено да се тестват 1000 полицаи от КПП-та, шофьори от градския транспорт и на линейки, за да се направи снимка на изградения имунитет на обществото и на база на това да се изгради математически модел, който да ускори завръщането на активните хора на работа и в производството.

„1000 теста, бързи ще бъдат направени на полицаи, шофьори на автобуси, на линейки. Тези тестове в рамките на 10 минути показват дали е болен, или е преболедувал и има антитела. Това ще го направим, за да изработим математически модел и статистика колко от тях са прекарали вируса, колко са изработили антитела и колко са здрави“, заяви премиерът. След две седмици или месец същата група хора ще бъдат отново тествани, за да се направи прогноза как се развива епидемията у нас – кога ще е пикът и платото. Борисов беше категоричен, че тестове няма да се купуват, ще се използват вече дарени.

„Безспорно всички са категорично съгласни, че мерките досега дават възможност да се движим по-плавно по кривата“, заяви Борисов на брифинга в МС след онлайн заседанието на Европейския съвет.

По отношение на диагностицирането на коронавирус, инфектирането няма друга алтернатива освен Real Time PCR, особено на този етап на епидемията. В края вече може да се прецени натрупаният имунитет, който се извършва с изследване на антитела. Това изследване, което ще се направи, търси не новозаболял, а прекарал коронавирус инфекция“, коментира и председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

„Периодично се тества тази група и се вижда как се натрупва имунитетът, по този начин се прави моделът. И след това големи групи от хора да се върнат на работа за съживяване на икономиката“, добави шефът на ВМА, като подчерта, че решението е взето единодушно.

„Това, което си получи – споделихме какво сме направили, след това чухме и другата страна. Така направихме нещо, което да помогне на българите. Изправихме се пред гените на един вирус и единственото, което можем да хвърлим срещу него, са нашите мозъци. Съгласихме се на една обща платформа за това какво трябва да направим. Когато правим подобен тип мониторингова услуга, ще можем да кажем какво се случва на база реални изследвания. Изключително съм удовлетворен от работата на колегите“, каза Александър Симидчиев.

Борисов съобщи още, че Тристранката ще решава за предложението на кабинета държавата да плаща 60% от заплатите на работници, които работодателите предпочетат да не съкратят заради кризата .

“ Ще има Тристранен съвет, ще се излъчва онлайн, всеки ще е в кабинета си. И ако утре се разберат, ще отидем на вариант 60/40 – 60% от държавата, 40% от бизнеса, за да помогнем“, каза Борисов. До идната сряда пък търговските банки и БНБ ще изготвят своя пакет предложения в кризата в унисон с разрешението на ЕЦБ за мораториуми върху кредитите. Борисов издаде само, че хората ще останат доволни.