България има свой изкуствен интелект

0
71
Денков и създателите на изкуствения интелект от Софийския университет. СНИМКА: 24 ЧАСА

Той отговарял на голям набор въпроси, а данните въведени в него оставали в страната

Страната ни има свой собствен изкуствен интелект, който отговаря на голям набор от въпроси, а въведените данни остават в страната, без да се предават на чужди организации или технологични гиганти зад граница.

Министър-председателят акад. Николай Денков уважи днес представянето на най-новата разработка в областта на изкуствения интелект на изследователския институт INSAIT към Софийския университет. Заедно с него бяха министърът на образованието Галин Цоков, проф. Мартин Вечев, научен директор на INSAIT и инж. Борислав Петров, изпълнителен директор на изследователския институт. Официални гости на събитието бяха проф. Георги Вълчев, ректор на СУ „Св. Климент Охридски“ и Ролф От, Chargé d’Affaires на Kонфедерация Швейцария в София.

Научният директор проф. Мартин Вечев посочи създаването на bgGPT като едно от най-важните и стратегически постижения. Той е много подобен на комерсиални технологии, но има изключителни стратегически предимства за България. BgGPТ и моделът зад него е свободно достъпен и безплатен. Всеки може да го използва директно и да създава в полза на образованието и обществото, без да се притеснява за лицензи, уточни проф. Вечев.

Използването му може да е на място, в организацията и няма нужда тя да споделя данни с други организации. Всички данни остават в България, настоя Вечев. Изкуственият интелект е персонализиран за България и в него има над 3 млрд. словосъчетания, ще се развива повече, ще става по-мощен и надежден.

За обществото ще излезе на 3 март и ще може да се ползва от всички, преди това обаче поетапно ще бъде пускат за организации. Приоритет са научните.

„България е една от малкото държави в света със собствена GPT технологии на място, независеща от големи корпорации. България може да създава технологии и изкуствен интелект на най-високо ниво“, доволен е научният директор.

Почти година се работи по технологията. Все още има въпроси, на които моделът няма да отговаря. Подобренията ще предпазват достъпа до въпроси като създаването на ядрена бомба, например.“ Версията на 3 март ще има усещане на какво да отговоря“ , каза Вечев. Има етични критерии, на база на които е програмиран интелектът.

Премиерът Денков посочи, че днес има събитие, което трябва да запомним. И го сравни с появата на електричеството и компютрите. Според него съревнованието за изкуствения интелект между различните страни е започнало да се изостря. Както навремето държавите са се разделяли на такива с електричество и достъп до компютри, след няколко години икономиките в света ще се разделят на използващи изкуствен интелект и не. Успехът до голяма степен ще се предопредели до колко ще успеем да интегрираме тези платформи, каза Денков. „Ние буквално сме на състезателната пътека, в която бъдещето на една нация зависи колко бързо ще усвои тези технологии и ще ги използва по най-добрия начин. Това е процес на проба и грешка. Предимство е не да си ползвател, а да имаш собствена технология“, доволен е Денков.