Бедствено положение в Свищовско – над 1200 души и 700 животни са без вода

0
18
Снимка: Труд

В Овча могила чакат спасение с вода от Държавния резерв

Кметът на община Свищов д-р Генчо Генчев обяви от днес безсрочно бедствено положение в село Овча могила. Той изпрати молба към Министерството на регионалното развитие и благоустройство за спешна помощ за справяне с нарушеното водоподаване на територията на селото. На режим напълно безводие в момента се намират няколко квартала в село Овча Могила, засегнати са над 1200 души. В предбедствено положение се намират още три села в общината – Червена, Горна Студена и Александрово, коментира кметът на Свищов, цитиран от БТА.

Местното население настоява за предприемането на спешни действия, с готовност за бъдещи протести на главен път I-3 Плевен – Бяла.

По думите на кмета вода в село Овча Могила има, проблемът се състои в довеждащия и напорния водопровод. „Водата отива в нивите и ние не можем да я транспортираме до разпределящата водоснабдителна мрежа до населените места“, разказва Генчев.

В момента отправяме искане към държавния резерв за осигуряване на резерв за питейни нужди. На територията на село Овча Могила има болница, както и Център за настаняване на лица с деменция, които се нуждаят ежедневно от вода за първични нужди, заяви кметът. Освен тях в населеното място са застрашени седем животновъдни обекта с над 700 животни, които нямат вода за напояване на добитъка.

От държавата очакваме 1 700 000 лева за изграждане на седем километров довеждащ водопровод в село Овча Могила. Необходими са общо близо 3 млн. лева за 3000 души от четирите застрашени населени места. Общината има готови проекти за справяне с този проблем, които могат да започнат още утре, ако бъдат приети, допълни Генчо Генчев.