Митрофанова отново се подигра на България-доведе ни демонстративно свещеник от сепаратистката Донецка република

0
212
Елеонора Митрофанова Снимка: Посолство на Руската федерация в България

Кога държавата ще се задейства най-сетне по казуса с „руската църква“?

Руската посланичка Елеонора Митрофанова за пореден път се подигра на България. След като демонстративно затвори храма „Свети Николай Мириклийски“ в центъра на София с катинар, вчера тя го „отвори“, като проведе демонстрация и наглост. Медиите бяха учудени, че новите руски свещеници, утвърдени от РПЦ в Москва бяха докарани с джип с украинска регистрация.

Пред журналистите Митрофанова натърти, че колата е на отец Алексий, който е от Украйна, от Донецк.

Останалите свещеници, които служиха в храма бяха новият предстоятел- протойерей Владимир Тишчук в съслужение с още четирима свещеници, които по-рано назначи българският патриарх Неофит – Димитър Тухчиев, отец Серафим Желев и руснакът дякон Алексанъдр Морозов.

На никой обаче не му направи впечатление, че отец Алексий идва от Донецк. Градът е центърът на непризнатата от никой Донецка народна република, руско, сепаратистко образование под контрола на Москва, възникнало при първата руска агресия срещу Украйна през 2014 година. Същата година правителството в Киев обяви ДНР за терористична организация.

Три дни преди да започне пълномащабно нахлуване в Украйна руският президент Владимир Путин призна независимостта на Донецката и Луганската народни републики, което доведе до остри отрицателни реакции в цял свят, включително и в България. Общото събрание на ООН също излезе с декларация, която остро осъди анексията на тези територии от Русия. Москва обяви тези територии за свои, наречени НовоРусия.

Възниква въпросът правена ли е проверка от българското външно министерство и от ДАНС на свещениците, които Москва ни праща, за да контролират „руската църква“? Вчера Митрофанова отново заяви, че тя е собственост на Русия и имала документи за това.

Митрофанова продължи със „закачките“като обяви, че Руската православна църква е независима от държавата. Колко РПЦ е отделена от държавата,след като патриарх Кирил, Гундяев офицер от КГБ, е член на съвета по сигурност към Путин, в който са всички ченгета на РФ?

Кога най-сетне държавата ще се задейства по казуса с храма „Свети Николай Мириклийски“, който както се оказа се използва като шпионска централа на руските служби?