Приближеният на Нинова шеф на ВМЗ-Сопот си поискал къща в Хисаря, за която държавата е плащала по 4500 лева наем

0
176
Снимка: архив

Предишните директори живеели в апартамент в Карлово срещу 250 лева наем на месец

Назначеният от Корнелия Нинова за изпълнителен директор на ВМЗ-Сопот е живял в къща в Хисаря, за която е плащало държавното предприятие. Иван Иванов, преди да бъде освободен от служебния кабинет след по-малко от два месеца на поста, е обитавал 152 кв. м. имот със собствено барбекю с площ 16 кв. м. срещу 4500 лв. на месец.

Това се казва в съобщение на Държавната консолидационна компания (ДКК), публикувано от „Медиапул“.

Иванов сам е разпоредил предприятието да му наеме къщата, установила проверката на новото ръководство на ДКК. Според съобщението имотът е съобразен с изисквания на отстранения шеф за локацията на имота и условията, на които да отговаря.

Предишните директори на ВМЗ, които нямат удобен имот в близост до предприятието, са ползвали апартамент в центъра на Карлово, чийто наем отново се плаща със служебни пари, но вместо 4500 лв. струва едва 250 лв.

Изглежда водещо при избора е била близостта до минералната вода на Хисаря, тъй като по-близките населени места като Сопот и Карлово не са отговорили на нуждите на предходния изпълнителен директор. На годишна база разходите за бюджета на ВМЗ за избраното жилище възлизат на 54 000 лева“, се казва в съобщението на ДКК.

Преди да му бъде наета къщата всяка сутрин и следобед шофьор с кола на ВМЗ е пътувал между София и Сопот, за да развозва шефа от къщи до работа и обратно.

Той междувременно в месеца си и нещо начело на държавното предприятие е назначил хора с клауза в договора за обезщетение от 6 заплати, при предсрочното освобождаване. В последните си дни на поста Иван Иванов отново лично започва да прекратява договори със тези служители, като изплатените обезщетения са за почти 100 000 лв., твърдят ДКК.