Романът „Времеубежище“ на Георги Господинов спечели наградата „Букър“

0
91
Георги Господинов

Той стана първият български писател с тази награда

Романът „Времеубежище“ на Георги Господинов спечели престижната международна награда „Букър“. Призът бе връчен на церемония в британската столица Лондон. С това си постижение Господинов стана първият български писател с тази награда.

Преводът на английски език на книгата е на Анджела Родел. Наградата е в размер на 50 000 британски лири и се разделя между автора и преводача на книгата – победител.

Председателят на журито в „Букър“ Лейла Слимани описа романа на Господинов като „брилянтен, пълен с ирония и меланхолия“ и добави: „Това е много дълбока творба, която се занимава със съвременния въпрос, а също така и философски: какво се случва с нас, когато спомените ни изчезнат?“

Утре е най-важният ден в България, любимият ми национален празник – денят на кирилицата, на писането и езика. Прекрасно е, когато езикът и буквите се празнуват. Честит празник! Честито чудо на езика“, каза Георги Господинов по време на речта си, след като спечели престижното отличие.

За мен е чест да бъда тук. Благодаря на фондация “Букър” за подкрепата тази книга да бъде преведена. Благодаря на журито, че оцени роман, разказващ за спомените от миналото и глобализацията на носталгията. Благодаря и на всички останали номинирани – книгите ви са чудесни. Огромно благодаря и на преводача Анджела Родел, която изгради на английски език тази клиника на миналото”, каза Георги Господинов след награждаването. Той благодари и на издателите си от „Жанет-45“.

Времеубежище“ е четвъртата книга на Господинов, преведена на английски. Авторът е роден на 7 януари 1968 г. в Ямбол. Завършва „Българска филология“ в Софийския университет, а по-късно става доктор по Нова българска литература към Института за литература при Българска академия на науките. Работи като литературовед в Института по литература при БАН от 1995 г. Професионалният му път минава през редакцията на „Литературен вестник“, където е редактор. От 1998 г. до 2000 г. Георги Господинов е хоноруван преподавател в Нов български университет по писане на есе (1998), а по-късно по съвременна българска литература (1999-2000).

Първият роман на Георги Господинов – „Естествен роман“, излиза през 1999 г. Книгата е определяна като най-успешния български постмодерен роман.

Наградата „Букър“ се връчва от 1969 г. Досега отличието са печелили автори като Салман Рушди, Маргарет Атууд, Казуо Ишигуро и Джулиан Барнс.