Всяко четвърто дете у нас е Вайбър дете, отглеждано от родителите си по телефона от чужбина

0
30
Снимка: архив

Това са деца, които се намират извън дължимата от държавата грижа, оставени на своите баби и дядовци

Между 20 и 25 на сто от децата у нас са с един или с двама родители, които живеят или работят трайно в чужбина. Сред ромските семейства процентът им нараства до 37 на сто.

Данните са експертни, но неофициални, и бяха съобщени по време форум за проблемите на децата на трудови мигранти, организиран от омбудсмана Диана Ковачева и програмата на Съвета на Европа и на Европейската комисия Ромакт. Основна цел на програмата е насърчаване на социалното включване на маргинализирани местни общности, включително роми, съобщава БНР.

Всяко четвърто дете у нас е Вайбър дете, тъй като контактува със своите родители единствено чрез въпросното приложение. Това са деца, които се намират извън дължимата от държавата грижа, оставени на своите баби и дядовци, на своето разширено семейство. Към днешна дата не се знае колко точно деца са жертва на този проблем, тъй като липсва официална статистика, коментира омбудсманът Диана Ковачева.

По думите ѝ най-голям брой са трудовите мигранти в най-бедните райони в България – Видин, Монтана, Плевен, Враца, Ловеч, Силистра, Кюстендил, Търговище, Разград, Ямбол и Хасково.

В дискусията взеха участие представители на законодателната и изпълнителната власт, експерти.

Депутатът от ГЕРБ Деница Сачева и бивш социален министър цитира данни от Информационната система към Механизма за обхват и задържане на деца в образователната система, които дават поглед към мащаба на проблема с децата на трудовите мигранти:

„В този Механизъм са записани над 83 000 деца в образователната система, като за миналата учебна година – 39 653 деца от отпадналите са декларирали, че са отпаднали от образователната система, защото родителите им са заминали за чужбина. Няма данни каква част от тези деца са заминали заедно с родителите си”.

Надя Клисурска, заместник-министър на труда и социалната политика, обърна внимание, че процентът на децата на трудови мигранти, оставени на грижата на техни близки и роднини, е много по-висок в ромската общност, където той достига 37-40 на сто.