Здравната комисия в парламента отхвърли бюджета на Асен Василев за здраве

0
45
Снимка: 24 часа

Той получи само 4 гласа „За“

Само с 4 гласа „за“,  5 „против“ и 9 „въздържал се“ депутатите от парламентарната здравна комисия отхвърлиха бюджета за здраве за 2024 г. В проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2024 г. са заложени повече средства за изследвания и профилактика. На извънредно заседание обаче народните представители не одобриха бюджета на първо четене. Срещу него възразиха от БСП, ДПС и „Възраждане“. А председателят на комисията и депутат от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов го критикува заради мораториума за разкриване на нови болници и дейности през следващата година и прехвърлянето от МЗ към НЗОК на отговорността за централизирано възлагане на обществени поръчки, пише „24 часа“.

В бюджета на здравната каса за 2024 г. е заложен ръст с над 1,1 млрд. лв. спрямо този през 2023 г. Бюджетът достига рекордните 8,1 млрд. лв., от които 7,6 млрд. са планирани за здравноосигурителни плащания. Това е с над 1 млрд. лв. повече спрямо предходната година.

Той бе одобрен от съсловните организации. От българския зъболекарски съюз поискаха повече средства за дентална помощ. От лекарското съсловие пък обясниха, че медицинските дейности трябва да се считат за необходими. „Това което се говори, че не могат да усвоят парите, не е вярно. Ако имаме възможност от началото на годината да ползваме тези средства, ще ги усвоим нормално“, обясни д-р Иван Маджаров, председател на БЛС. От КНСБ също подкрепиха бюджета, защото повечето средства са „добро решение“. „Не виждаме обаче решение за здравно неосигурените.10% от българското население няма здравноосигурителни права. Трябва да решим проблема на тези хора“, обосноваха се от КНСБ.