Атлантическият съвет: Изборът на F-16 е най-прекият път за премахване на порочната зависимост от Русия

От съвета се надяват правителството и парламента ще завършат процедурата във възможно най-кратки срокове

0
387
самолети
Снимка: архив

Решението на правителството е правилно, отбелязват от организацията

Атлантическият съвет на България оцени избора на изтребителите F-16 като най-правилния за българските Военновъздушни сили. В позиция на съвета се посочва, че решението на правителството е правилно, а организацията винаги е отстоявала позицията, че F-16V Block 70 е правилният избор за многоцелеви боен самолет на българските ВВС, става ясно от позицията.

Придобиването на F-16V Block 70 от САЩ, оборудван с последно поколение радар и необходимото въоръжение, е най-добрият избор за изграждането на оперативно съвместими реални бойни способности на военно-въздушните ни сили. Свързването за десетилетия напред с най-мощната авиация в света – тази на САЩ е отлична предпоставка за преминаване в бъдеще към следващо поколение бойни самолети, се посочва в нея.

От съвета заявяват, че оценката за избора на „технически по-способния самолет“ е правилна и комисията, която е работила по двете оферти „не се е подвела“ за купуването на шведските „Грипен“, които имаха готовност за доставката на 10 изтребителя – с два повече от американското предложение.

Предоставянето на повече бройки за същата цена би било за сметка на оборудването и осигуряването. Очакваме това решение да устои на всякакви възможни опити за атаки в идните месеци, особено що се отнася до броя самолети, се посочва в позицията на атлантическия съвет.

От организацията остават озадачени защо в доклада, с който се предлага избора на американските машини, е дадено все пак предимство на шведските самолети по критерия с най-голяма тежест в схемата на обобщената оценка – „Оперативна ефективност“, а предложението на САЩ за самолет F-16V Block 70 получава най-висока оценка по критерий „Срок на експлоатация“.

Не е ясно как е получен този резултат, тъй като F-16V Block 70 безспорно превъзхожда по всички основни показатели JAS-39 C/D Gripen, категорични са от атлантическия съвет.

В позицията се посочва още, че изборът на американските изтребители е разумен от гледна точка на разширяването и задълбочаването на стратегическото партньорство между България и САЩ, особено в променената среда за сигурност след анексирането на Крим, руската агресия срещу Грузия и Украйна и нарушаването на военностратегическия баланс на силите в Черноморския регион в полза на Русия.

В позицията се казва още:

АСБ счита, че изборът на F-16V Block 70 е най-прекият път за премахване на порочната зависимост на Република България от Руската федерация в сферата на бойната авиация.

АСБ очаква, че Правителството и Парламента, в чиито правомощия е решаването на този ключов за изграждането на способностите на Българската армия въпрос, ще завършат процедурата във възможно най-кратки срокове, така че до пролетта на новата 2019 г. да има подписан и влязъл в сила договор със САЩ за доставката на новите самолети.

АСБ ще реагира незабавно и остро на всеки опит на институции, които по закон не са оправомощени да вземат това решение, да се намесват открито или индиректно в процеса!