Великобритания изпратила на Украйна крилати ракети, способни да поразят Русия

0
116
Ракети Storm Shadow Снимка: Twitter/@EvaTrmx86qc7r

Storm Shadow е крилата ракета с далечен обсег на действие със стелт способности, разработена съвместно от Лондон и Париж

Великобритания е доставила на Украйна множество крилати ракети Storm Shadow. По този начин украинските сили получават нов потенциал за удари с голям обсег преди очакваната контраофанзива срещу руските сили, съобщиха за CNN няколко високопоставени западни служители.

Storm Shadow е крилата ракета с далечен обсег на действие със стелт способности, разработена съвместно от Лондон и Париж, която обикновено се изстрелва от въздуха. С обсег на стрелба, надвишаващ 250 км, тя е съвсем близо до възможността за действие на произведените в САЩ тактически ракетни системи „земя-земя“, или ATACMS, за които Украйна отдавна настоява.

От решаващо значение е, че Storm Shadow има обсег на действие, с който може да бъде нанесен удар дълбоко в контролираната от Русия територия в Източна Украйна. Западен служител заяви, че Обединеното кралство е получило уверения от украинското правителство, че тези ракети ще бъдат използвани само в рамките на украинската суверенна територия, а не на територията на Русия. Официални представители на Великобритания често правят публични изявления, в които определят Крим като украинска суверенна територия, определяйки го като „незаконно анексиран“.

Ракетата „променя правилата на играта от гледна точка на обхвата“, заяви високопоставен американски военен служител, и дава на Киев възможност, която той иска от началото на войната, предаде БГНЕС.

Разполагането на ракетите се случва в момент, когато украинските сили се подготвят да започнат контраофанзива, целяща да си върне държаните от Кремъл територии в източната и южната част на страната.