Бойко Борисов: С 10% вдигаме доходите догодина

0
63
Борисов
Бойко Борисов
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Николай Димитров - ГЕРБ/СДС

Забравиха ли пенсиите, когато бяха по 3-4 долара на месец, заяви премиерът

Гарантирано вдигаме доходите във всички сектори през следващата година, каза премиерът Бойко Борисов във Варна, където говори пред участниците в 12-ия летен университет на Младежката структура на ГЕРБ.
„Догодина по това време няма да има място по „Хемус“ където да не се строи“, заяви Борисов. Парите вече са отделени, посочи той. „Аз, ако съм на мястото на варненци, ще кажа, че ще търпя ГЕРБ докато не направят „Хемус“, пошегува се министър-председателят. „Освен това, за Варна трябва още един мащабен проект – да се отвори града към пристанището. За втори мост ще мислим дали е нужен“, коментира Борисов.

Той посочи, че международната рейтингова агенция „Мудис“ е повишила перспективата на кредитния рейтинг на България на положителна от стабилна. По думите на премиера Борисов агенцията е отчела стабилно намаление на държавния дълг и повишение на фискалните показатели. Освен това от агенцията са отчели, че през последните години България се характеризира с нарастване на бюджетните излишъци.

Оценката на нашето управление се дава от световните рейтингови агенции, ясно, безпристрастно и точно, добави Бойко Борисов. Премиерът каза, че фискалният резерв в момента е 12.5 милиарда лева, а 1.1 милиарда лева е бюджетният излишък. По думите му за последните пет години приходите в бюджета са се увеличили с 50 процента.

„Преди няколко дена излезе кредитния рейтинг на България от „Фич“, както и от Moody’s. Глобални кредитни агенции, които след като излязат със своите становища ги чете целият свят и се ориентира. На тези агенции не можеш да им кажеш какво да напишат. Нищо общо с глупостите, които говорят за дългове и т.н.“, каза премиерът.

„Агенцията отбелязва, че България се характеризира със стабилни показатели. Но тази стабилност сякаш медиите не я отчитат. Но ето какво казват експертите от „Фич“ – очакват страната да продължи да реализира излишъци. Пишат разни идиотщини – „страната ще задлъжнее за следващите млади поколения“, от „Фич“ ни казват точно обратното“, отбеляза Борисов.

„Банковият сектор остава стабилен. Какъв беше при управлението на БСП и ДПС? Какво стана с КТБ? Забравиха ли пенсиите, когато бяха по 3-4 долара на месец? През последните години – това е и в отговор на президента – България се характеризира с нарастващи бюджетни излишъци, стабилно намаление на държавния дълг. Е, това е вече „прогерберската позиция“, която не може да им се прости и трябва да се обърнат срещу тях“, пошегува се Борисов.

За „Белене“ успяхме не само с дипломация, но и с много усилия. В този проект има смисъл, ако бъде конструиран правилно, коментира още премиерът.

Той посочи, че след спирането на 5 и 6 реактор на АЕЦ „Козлодуй“страната ни трябва да може да ги замени. Борисов каза, че се работи много силно и за подписване на договора за изграждане на газопровода от Турция през България за Сърбия, Унгария и Австрия.
В ЕК ще имаме ресор, който отговаря на приоритетите на нашето правителство, коментира още премиерът.

Пред младежите Борисов съобщи и кандидата на партията за кмет на Добрич – Надежда Петкова.
Той обяви, че на 3 септември е поканен в Германия, за да говори пред Бундестага. Темата на изказването му щяла да бъде рекордният износ, който страната ни реализира.