Борисов: Всеки подсъдим олигарх си прави медия и ме плюе

Премиерът пита медиите кой ги цензурира

0
163
премиер
Бойко Борисов

Правителството отпуска 52 млн. лева за коледни добавки на пенсионерите

Ще има коледни добавки за пенсионерите. Отпускаме близо 52 млн. лв. за коледни добавки към пенсиите. 1 269 000 пенсионери ще получат добавки към пенсиите. Средствата ще дойдат от борба с контрабандата, от повишаване на събираемостта, от ръста на икономиката.

Това съобщи премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание. Той коментира и темата за вчерашния мониторингов доклад.

„Искам да благодаря на г-н Тимерманс, защото той с такава страст защитаваше България и обясняваше, че ако продължаваме така, мониторинговият доклад ще отпадне.

Той каза: „В България отбелязва стабилен напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност. Убеден съм, че ако това се запази трайно, механизмът за наблюдение на България може да отпадне до края на мандата на тази еврокомисия“.

Това ли искат протестите? Да отпадне борбата срещу корупцията и организираната престъпност? Това ли е блатото? Това са думи на социалдемократ номер 1. Г-н Тимерманс е кандидат за председател на ЕК и искам да му благодаря“, заяви министър-председателят.

„Ние много внимателно четем всяка една дума на нашите партньори. В доклада се говори за медиите и как някои медии нападат определени хора. Искам да се организира дебат по тази тема. Ще поканим еврокомисарите, които отговарят по тези теми. Ние трябва да търсим тези срещи и да покажем, че това не така.

В Министерски съвет сме под обсада от няколко седмици, хората протестират, показват средни пръсти, наричат ни мърши. И някой да говори за цензуриране на медиите. Никой не цензурира медиите. Олигарх, създал си медия, за да спасява това, което е откраднал. Говоря по принцип. Всеки един подсъдим може да си направи сайт. Няма едно нещо, което да е скрито и покрито в България. Искам и вие да кажете дали някой ви цензурира“, обърна се Борисов към присъстващите журналисти.

„Чух, че президентът Румен Радев каза, че има политическо вмешателство при един от конституционните съдии. Искам да му припомня, че с решение на кабинета Атанас Семов беше определен за генерален адвокат в Европейския съюз, който да представлява България, но не го одобриха. Това ли е политическо вмешателство? Вчера събрах ПГ на ГЕРБ, за да обсъдим последните теми от седмицата. Казах им да върнат данъка за старите коли, но скочиха кметовете. Ние трябва да започнем стъпките за промяна, защото можем да станем гробище за дизелови автомобили.

Това беше идеята Менда Стоянова да се срещне с президента, който ни критикува, за да му се обясни какво точно предлагаме. Тези проблеми трябва да се дебатират. Виждате – безумно голям трафик и коли на над 20 години. Какво можем да направим още за горивата, за да изсветлим и там нещата? Наредил съм на финансовия министър да направи така, че на бензиностацията, като заредиш, да знаеш как се формира цената. Колко е акциза, колко е печалбата. Извинявам се, ако не съм бил разбран от президента. Просто исках от ПГ на ГЕРБ да се срещнат с него и да потърсят подкрепа по значими общодържавни теми. Интересно как Корнелия Нинова се срещна с него и му представи „Визия за България“. Покани го на пленум. Значи за БСП може, но ние като правителство не можем да се срещнем с президента“, разкри Бойко Борисов.