Борисов: Няма да подавам оставка

Той обяви, че няма да прави нов кабинет в този мандат

0
200
премиер
Бойко Борисов

Не ме е страх от протестите, обяви премиерът

Не е приятно всеки ден да чуваш под прозореца си скандирания „оставка“. Особено от майките на деца с увреждания. Много работихме стях, положихме много усилия и едно непремерено и грубо изказване ги върна на улицата. Яд ме е за това. Аз се извиних няколко пъти.

Надявам се, че и Валери Симеонов е разбрал, че не трябваше да казва тези думи. Според мен той се извини искрено, защото и той има такъв човек в семейството и знае колко е трудно. Пак се извинявам на майките. Това мога да им кажа. Оставката на Валери Симеонов не се обсъжда в този момент. Той трябва да подаде оставка пред Обединени патриоти. Аз има коалиционно споразумение с тях, а не с Валери Симеонов. Пак им се извинявам и казвам, че съжалявам.

Това каза в сутрешния блок на БТВ премиерът Бойко Борисов. „Давал съм оставка два пъти. Сега няма защо. В момента цените на горивата са паднали с 20 стотинки и ще продължат да падат. Това става не заради протестите, а заради цените на петрола. Надявам се, че протестите ще спрат, щом цените на горивата падат. Уважавам всяко едно мнение и протестите са демократично средство. Сега, когато цените на горивата падат, протестите се засилват. Имаме няколко решения, за да убедим хората, че държавата не се меси в цената на горивата и каквото зависи от нас сме направили. Основното е да се вдигат доходите на хората. Виждате – увеличаваме пенсии, заплати, даваме повече пари за образование, култура, наука“, разкри Борисов.

„За десети път ще кажа, че се извинявам на майките. Защо трябва да се припознавам в думите на Валери Симеонов? Корнелия Нинова припознава ли се в думите неин депутат, че българите сме дебили? За КТБ, Мариците, АЕЦ „Белене“ сме дали над 7 млрд. лева. По кое време се случи всичко това? По времето на БСП. Не трябва да се забравя това. Те не могат да дадат реални предложения за вдигане на доходите на хората, а ние го осъществяваме реално. Нормално е хората да не харесват управляващите, но и в момента ГЕРБ е първа политическа сила. БСП две години не спират с яростните атаки и лъжи, но пак не могат да ни стигнат. Сега сме подложени на протести и е ясно, че сред участниците има платени протестиращи и политически партии. Нормално е опозицията да подкрепя протести, но народът се произнесе преди две години и сега не виждам ситуацията да е по-различна. Още веднъж ще кажа, че горчиво съжаляваме за думите на Валери Симеонов“, повтори премиерът.

„От миналия петък до вторник президентът Румен Радев не е спрял да напада правителството. Всеки ден. Не знам защо говорите, че ние водим институционална война. Последната атака бе за конституционните съдии. За каква политическа намеса говори президентът? Лично моето правителство издигна Атанас Семов за съдия, който да представлява България пред ЕС. Там не го хареса и това е. За каква политическа намеса говори Радев? Той атакува журналистиката и каза, че тя е атрофирала. Вие чувствате ли се атрофирал? Ако правителството или аз съм ви диктувал какво да говорите, излезте и го кажете.

Аз нямам вестник или телевизия. Вие медиите излезте и кажете оказвал ли ви е някой натиск. Има опозиционни медии, които всеки ден ни критикуват и няма един добър ред за правителството. За година и половина все нещо добро да сме направили, но тези опозиционни медии не го отразяват. Партията – държава е партията, която го издигна за президент. Те години наред се бяха сраснали с държавата. ГЕРБ е партия на 10 години. Каква партия-държава? Как няма да живеем в най-бедната държава, като само за последните години сме пръснали 7 млрд. лева, за да оправяме оставеното от БСП.

Онзи ден за това казах на парламентарната група да се срещнат с Радев и да му обяснят за данъка за стари коли. Той отказа, но в същото време приема Нинова да му обяснява за „Визия за България“ и отказва да се срещне с финансов министър и представители на кабинета. Когато говори за партия-държава, не трябва да забравя и неговата партия БСП. Не виждам къде в моите думи виждате водене на война с президента. Ние правим всичко възможно доходите на хората да растат“, категоричен беше Бойко Борисов.

„Съдебната система е независима. Надявам се, че ще има резултати от последните акции. Всичките средства за увеличение на пенсии, заплати и доходи идват от добрата борба с контрабандата. При истинската партия-държава имаше 34% контрабанда. Сега тя е под 5%. Не заслужаваме ли добра дума за това? Няма осъден олигарх и контрабандист, защото превенцията е много важна. Като вижда, че ще бъде задържан, ако внесе цигари, алкохол, месо и спира.

Действията са към всички. По наше време не е опъван чадър над никой. Настанихме гостите по време на Европредседателството в техните хотели, защото нямаме други хотели. Това са ни хотелите и всичко беше пълно. Никой не е опъвал чадър“, обяви Борисов.

„Капчица по капчица събираме, за да увеличим доходите на хората. Не сме дали по 40 лева на пенсионерите. Дали сме над 51 млн. лева. Не искам да говоря за заплати. Президентът взима 11 000 лева, с 4 000 лева повече от мен, а се говори за депутатските заплати, които се увеличават с 90 лева. Няма лошо в това, но като взима тези пари наистина да бъде президент на всички хора. Народът трябва да разбере, че ако сега не трябва да чупим държавата. Платили сме 3 млрд. лева за реакторите за АЕЦ „Белене“.

Ако ги бяхме дали за пенсии, къде щяхме да бъдем сега? Правим всичко, за да растат доходите, но помислите, ако тези 7 млрд. лева, които ги дадохме за грешките на БСП, ги бяхме инвестирали в икономика, заплати, пенсии“, даде пример министър-председателят.

„Аз си меря думите. Да сте чули една лоша дума да кажа за президента Радев? Работя добре с колегите от ОП в кабинета. Не мога да кажа, че някой от тях ми е по-близък. С всички работя добре. Цветан Цветанов и Волен Сидеров се справят много добре в парламента. Не ме е страх от протестите, защото няма за какво да се страхувам и притеснявам. Няма да правя нов кабинет в този мандат. Разбира се, че може да има оставки и смяна на министри. Ясно е, че нося отговорност, но имаме подписано споразумение с ОП и Валери Симеонов трябва да даде оставка там. Нося отговорност за всичко. Днес от сутринта до вечерта програмата ми е плътно заета. Сега съм тук, после среща с премиера на Черна гора, после среща със Зоран Заев, вечерта участие в икономически форум в Солун с Алексис Ципрас. Ако не остава време за футбол, ще откача“, разкри Борисов.

„Най-важното и най-доброто за мен е Македония да влезе в ЕС и НАТО. На коалиционен съвет се разбрахме, че няма да подкрепим Глобалния пакт за бежанците на ООН. България вече се позоционира много добре в световната политика. виждате какво се доказва в доклада на ЕК. Представяте ли си какъв разговор щяхме да водим днес, ако докладът не беше толкова добър. Щяхте да ме разпънете на кръст, както не веднъж сте го правили. По повод докалда искам да благодаря на Франс Тимерманс. Той е един най-големите социалисти и най-вероятно ще стане председател на ЕК някой ден, но това не му попречи ни похвали да каже, че България се справя много добре“, завърши Борисов.