Борисов: Няма искания за военни кораби в Черно море

Морето е място за туризъм и бизнес, а не за война, допълни той

0
54
премиерът
Бойко Борисов

Дайте мерките на кабинета „Орешарски“ за мръсния въздух, ще ги изпълним веднага, обяви премиерът по повод декларация на БСП

Всички държавни, обществени и неправителствени институции трябва да се борят с войната по пътищата.

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на днешния парламентарен контрол. Той отговори на въпрос зададен му от депутатите от БСП Драгомир Стойнев, Георги Свиленски и Димитър Данчев относно създаване на Държавна агенция за пътна безопасност.

„В момента в България съществуват 11 институции, които се занимават с пътна безопасност. За съжаление между тях няма добра координация. Това ще е основната цел на новата агенция – да ръководи и координира всички мерки за пътна безопасност. Искам да уточня, че със създаването на Държавна агенция за пътна безопасност няма да се прекрати дейността на другите институции. Просто тази агенция ще отговаря за правилното и добро координиране на всички мерки, които се предприемат, за да се намалят жертвите по пътищата“, отговори м Борисов.

Той не пропусна да коментира и декларацията на БСП относно мръсния въздух. „Помня годините, когато бях кмет. От Кремиковци над София се виеше дим във всички цветове на дъгата. Не ми се мисли тогава какъв въздух сме дишали. Поемам отговорност да изпълним всички мерки, които са били предложени по време на последното ваше правителство с премиер Пламен Орешарски. Да видим дали ще има ефект“, каза премиерът.

По късно в кулоарите на парламента Бойко Борисов коментира кризата между Русия и Украйна в Азовско море. „Към момента няма искане за военни кораби в Черно море. Винаги съм считал и заявявал, че Черно море трябва да бъде място за туризъм и правене на бизнес. Навлизането на такъв голям руски флот ще доведе до криза. Най-добрите курорти на Черно море са в България и ние ще пострадаме най-много. Няма да разкривам какви разговори и какви огромни усилия полагам, за да не ескалира тази криза. Всички в България трябва да сме обединени“, приозва Борисов.

„Нашата позиция за този конфликт е изключително негативна. Много лошо правят. Черно море е идеално място за водене на бойни действия. Много е удобно тук да се водят войни. Този конфликт е недопустим. Здравият разум трябва да надделее и да не се допуска още ескалация на напрежението“, завърши Борисов.