Борисов: Няма нищо безплатно

0
105
Борисов говори пред бизнеса. СНИМКА: ПРЕСЦЕНТЪР НА МС

Комунистите обичат да харчат чуждите пари, смята той

Коалиционен съвет може да има по всяко време. Когато кажат Обединени патриоти, тогава ще направим коалиционен съвет.

Това отговори премиерът Бойко Борисов на въпрос предвижда ли се свикване на коалиционен съвет предвид трусовете и взаимните обвинения, които настъпиха при Обединените патриоти след евроизборите и желанието на ВМРО за свикване на съвета на коалицията. „Всеки ден съм в Министерски съвет и се виждам с Красимир Каракачанов и Марияна Николова. Когато кажат, ще свикаме коалиционен съвет“, добави министър-председателят, който взима участие в Петия годишен бал на КРИБ и връчването на големите награди на бизнес организацията.

„Няма нищо безплатно. Дани Де Вито беше казал, че най-хубавото нещо са чуждите пари. При нас комунистите най-обичат чуждите пари. 1944 година са отишли и са иззели всичките пари на хората, заводите са взели и са ги фалирали. За каква реиндустриализация говорят сега? Че заради тях сега страдаме от толкова ракови заболявания. Всички гледате сериала „Чернобил“. Тогава на 1 май ни изведоха на манифестация и ни наваля радиационния дъжд. Тези престъпници“.

Това заяви малко по-късно премиерът пред гостите на Петия годишен бал на КРИБ. „Изключително съм впечатлен от заводите, които се строят сега. Но няма работници. За да се върнат работниците, трябва да вдигаме доходите. Всеки ден съм в контакт със синдикатите и работодателите. Говорим по тази тема. Мога да ви обещая, че данъците няма да ги пипаме. На финала сме и на чакалнята на Еврозоната. Който не иска България в Еврозоната, да знае, че ще има Европа на две скорости. Ние не искаме да оставаме България на втора скорост. Ние искаме да си гарантираме еврото. Тук вие трябва да ни помогнете, защото е правилно за държавата. Всички знаят, че сме в Шенген, но чисто егоистично не ни пускат. България охранява отлично границите си и това е изключително моя заслуга. Забравихте времената, когато по улиците се разхождаха стотици мигранти. Сега няма нито един“, категоричен беше министър-председателят.

„Другото, за което може да разчитате на нас, е да стимулираме средния и едрия бизнес. Ще ви натискаме за заплатите. Ще сторим и детски градини и ясли, за да се връщат младите майки на работа. В това има смисъл. Всички искат безплатно, но няма безплатно. При 10% данък не може да се говори за намаляване на данъка на хляба. Защо не намалим и данъка на млякото, на месото? Всеки говори за безплатно, но тогава данъците ще станат 20%. Хубав популизъм е това за безплатното и намаляването на данъците, но защо не го направихте, когато бяхте толкова пъти на власт ДПС и БСП, г-н Адемов?“, обърна се премиерът към депутата от ДПС и председател на социалната комисия Хасан Адемов, визирайки предложенията на Делян Пеевски и Йордан Цонев за намаляване на ДДС върху лекарства, книгите и хляба, както и възможността за безплатни детски градини.

„Ние сме добри стопани и за това има излишък. Единственият шанс да се вдигнат доходите е да има стабилност, а някои искат предсрочни избори. Днес президентът сезирал Конституционния съд и аз ще ви попитам, вие от Северна България искате ли АМ „Хемус“? Като я искате бъдете по-активни. Използването на думата безплатно ще доведе страната до нестабилност. Сега ще излезе, че само аз не искам безплатни детски градини и хляб, но безплатно има само в утопиите на социалистите. Надпреварата на политическите партии за това дадено нещо да бъде безплатно, ще доведе до тежък катаклизъм. Безплатното за едни, означава по-високи данъци за други. Стига толкова, защото сега сме събрали тук да ви поздравим и да се почерпите“, завърши Бойко Борисов.