Борисов: Плащаме изтребителите Ф-16 накуп, за да не ги плаща някой следващ

0
175
борисов
Бойко Борисов

Купените от други „Пантери“ – само с прашка можеш да стреляш оттам, а „Кугърите“ нямат и пистолет на борда, обяви премиерът

Концесията на Летище София е пример за прозрачност и спазване на европейските правила. Чухме чудовищни неща, но ние сме научени да бъдем търпеливи, защото накрая истината винаги излиза наяве. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на традиционната посланическа конференция в София, съобщава Novini.bg

Борисов коментира и договора със САЩ за новите изтребители за армията. Взехме възможно най-добрия самолет, който значително подобрява нашите възможности. Също много спекулации чухме – едва ли не, че ако няма 12 ракети, а са 9, се намалява боеспособността. Нищо подобно – това е началото на превъоръжаването на Въоръжените сили. Аз настоях да платим веднага, защото ми омръзна три пъти, като идвам в управлението, да плащам борчовете на тези, които са се пазарили, заяви министър-председателят.

Неслучайно имаме авиация, която е годна единствена да натовари щаба и да избяга. Не ракета, една пушка няма на техниката. Да ги питам тези, които говорят, какво въоръжение имат „Пантерите“ – само с прашка можеш да стреляш оттам. „Кугърите“ нямат и пистолет на борда, а „Спартаните“ така бяха купени, че нямат и договори за поддръжка – за повече пари, отколкото сега купените доказани в битка Ф-16 Блок 70 с въоръжение. И тези същите излизат да говорят. Ние плащаме и приключваме темата – честно и почтено, не да оставим някой следващ да плаща. Ние сме си събрали парите от борбата с контрабандата и сивата икономика и си плащаме. Така както платихме на руската компания реакторите на „Белене“ след решението на арбитражния съд, подчерта Бойко Борисов.

Поколения дипломати са работили за България. С право можете да се гордеете с това, което сте извършили за България през годините, обърна се премиерът към дипломатите.

Тежки съвети, тежки преговори в Брюксел, но вървим към завършек на целия този процес за избор на председател на Европейския парламент и на Европейската комисия, заяви той.

Министър-председателят отличи добрата работа на посланиците ни в Европейския съюз, в Турция, и във Великобритания.

В темата Северна Македония мисля, че въпреки атакате, които имахме, договорът за добросъседство даде добър резултат и за нашите съседи. Убеден съм, че когато една държава е в Европейския съюз и НАТО, по-лесно се комуникира – подчиняваме се на единни правила. Без договорът за добросъседство пътят на Македония към Европейския съюз и НАТО нямаше как да бъде започнат, отбеляза премиерът. За една държава да си смени името и да се променят с десетилетия насаждани знания е тежък процес, но ние твърдо и последователния трябва да работим за крайния резултат – НАТО и Европейския съюз, добави Борисов.

Оценката за българското председаелсто на Европейския съюз беше като едно от най-добрите, с най-трудните теми и оставили трайна следа с темата за Западните Балкани, посочи премиерът.

Ние сме обърнати към мира. Ключовата дума е мир, подчерта Бойко Борисов.