Борисов: Повтарят сценария от 2013 г., но няма да мине!

Ще гоня докрай сценаристите, обеща той

0
56
премиер
Бойко Борисов

Според премиера сделка за ЧЕЗ няма, има само намерения от банки за финансиране

„Някой иска да повтори февруарските събития от 2013 г!Това заяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Народното събрание по повод на сделката за продажбата на ЧЕЗ.

Премиерът застана пред медиите заедно със заместника си в партията Цветан Цветанов след заседанието на парламентарната група на ГЕРБ.

„Малко подценихме обстановката последните дни. Действително сделката за ЧЕЗ е проведена в Чехия между две частни компании. До тук нищо лошо. Но в последните дни градира атаката срещу мен и правителството, затова днес поисках разговор с чешкия премиер“, допълни той. „Някой иска да повтори февруарските събития. По друг сценарии, но със същите изпълнители. С това се получава така, че едва ли не аз или правителството участваме в задкулисна сделка. Не само не участваме, но нямаме никакво влияние“, категоричен бе премиерът. Той заяви, че е получил писмо от чешкия си колега Андрей Бабиш, в което става ясно, че сделка за ЧЕЗ няма, а има само инвестиционни намерения с писма от български банки.

Борисов бе категоричен, че знае кои са банките, които може да финансират Гинка за покупката на ЧЕЗ, но няма да каже кои са те.

„Притесняваме това, че в медийното пространство излиза, че сделката за покупката на ЧЕЗ от Гинка е приключила. Но излиза, че всъщност банките само са изразили готовност да дадат евентуални пари. Това са си едни хвърчащи листчета – нищо повече. Били писма за конфорт“, поясни лидерът на ГЕРБ.

„Тоя път оставка няма да има, но обещавам да разнищя случилото се докрай“, категоричен бе премиерът. „Ще проверим целия този сценарии. След четвъртък ще решим какво ще правим с оставката на Теменужка Петкова, за която тя постъпи доблестно и я даде“, поясни още Борисов. „Толкова ювелирна и хубава операция пак ни спретнаха. Използваха времето, че сме в чужбина и съзнанието ни е ангажирано там и се опитаха да направят тази работа.

Тези хора са ме сваляли веднъж от власт. Сега искат да направят същото. Е, няма да стане!“, отсече премиерът. „Много майсторски и добре скалъпен е този сценарии. Видях във фейсбук как хората започват да се настройват срещу мен, че едва ли не ние сме скалъпили тая глупост“, поясни още Борисов.

„Изведнъж три милиона българи си казват „Гледай го тоя какво направи“. Това е сценарият на тия гадове. Затова ще ги гоня докрай“, закани се още лидерът на ГЕРБ. Премиерът посъветва президентът Румен Радев да се чуе с чешкия си колега, така както той е направил с Бабиш, и да се поинтересува какво се случва.